USA trekker støtten til Saleh

USA har i over en uke forhandlet om avgangen til president Ali Abdullah Saleh i Jemen.

Les også:

USA har lenge støttet Saleh som har hatt makten siden 1978, og administrasjonen til Barack Obama har stort sett avstått fra å kritisere ham både offisielt og overfor internasjonale partnere.

Men amerikanske tjenestemenn har den siste tiden sagt til sine allierte at Salehs stilling er undergravet etter de omfattende protestene, og at de mener han nå bør gå av, skriver New York Times.

President Saleh har lenge vært en viktig alliert av USA, som har hjulpet ham med våpen, mot at amerikanske styrker og CIA har fått angripe al Qaidas tilholdssteder i landet.

Forhandler om avgang

Jemens president Ali Abdullah Saleh. FOTO: KHALED ABDULLAH/ REUTERS

Forhandlingene om presidentens avgang startet ifølge New York Times for mer enn en uke siden. Samtalene tar sitt utgangspunkt i et forslag om at Saleh overlater makten til en midlertidig regjering under visepresidenten fram til nye valg. Ifølge avisen diskuteres det ikke om, men når, denne overtakelsen skal finne sted.

USA er opptatt av at kampen mot terrorisme i Jemen skal berøres minst mulig. Men de stadige sammenstøtene mellom Saleh og demonstrantene har ifølge en amerikansk tjenestemann vært svært negativ for sikkerhetssituasjonen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jemens innbyggere har demonstrert for presidentens avgang i over en måned. Her fra en demonstrasjon i Taiz søndag.FOTO: AFP

Skjøt mot demonstranter

Senest tidlig mandag morgen ble over 400 demonstranter skadet da politiet skjøt med skarpt og brukte tåregass mot en protestmarsj i rødehavsbyen Hudaida i Jemen.

Innbyggere forteller at marsjen mot presidentpalasset startet klokken to natt til mandag lokal tid for å protestere mot politiets behandling av demonstranter i Taizz dagen før, der to mennesker ble drept og flere hundre skadet.

Ifølge leger på sykehuset hadde ni personer skuddsår, mens 350 ble brakt til sykehus som følge av tåregassen. Rundt 50 demonstranter var skadet av politi som hadde kastet steiner.

Vil gå av til nyttår

Palasset i Hudaida er et av flere residenser som president Ali Abdullah Saleh har rundt om i landet.

Inspirert av de vellykkede oppstandene i Tunisia og Egypt har titusener av mennesker i over en måned deltatt i demonstrasjoner mot Saleh i Sanaa og andre byer.

Demonstrantene krever at Saleh skal gå av med en gang, men han nekter. Han sier han kan gå av ved årets slutt, men at han først går av når han kan overlate makten i sikre hender.