Verden

Navalnyj har fått besøk på sykehus

En båre blir løftet ut av flyet som fraktet den russiske regimekritikeren Aleksej Navalnyj fra Sibir til Tyskland lørdag. Foto: Michael Kappeler/dpa via AP / NTB scanpix

Aleksej Navalnyj, som ligger i koma etter en mulig forgiftning, har fått besøk av sin kone og en støttespiller på sykehuset i Berlin søndag.

  • NTB-DPA-AP

Den russiske regimekritikeren kollapset på et russisk fly torsdag og ble lørdag fløyet fra Sibir til Tyskland. Han ligger innlagt ved det velrenommerte Charité-sykehuset i Berlin.

Hans kone Julia Navalnyj og støttespilleren Leonid Volkov besøkte 44-åringen på sykehuset søndag, men ønsket ikke å gi noen kommentarer til pressen.

Overvåket

Ifølge en sak i den russiske avisen Moskovsky Komsomolets ble Navalnyjs bevegelser før kollapsen nøye overvåket av russiske myndigheter. Ikke navngitte personer i sikkerhetstjenesten innrømmet overfor avisen at de fulgte med på hvor han bodde, hvem han snakket med og hvor han spiste under turen til Sibir.

Les også

Dette vet vi om dramaet rundt den kritisk syke russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj

– Graden av overvåking overrasker meg ikke i det hele tatt, det visste vi allerede, men det er forbausende for meg at de ikke har nølt med å fortelle alle det, sier talsperson for Navalnyj, Kira Jarmysj, søndag.

Aleksej Navalnyj fotografert i februar. Foto: Pavel Golovkin / AP

Det er ventet en uttalelse fra Navalnyj-leiren klokken 18 norsk tid.

– Vi kommer til å fortelle alt vi vet om Aleksejs forgiftning. Vi kommer nå til å fortelle hvordan alt faktisk skjedde, sier Jarmysj.

Les også

Te på fly, en farlig paraply og angrep i smågodthyllen. Giftangrep knyttet til Russland fortsetter å sjokkere.

Tilstand ventes mandag

Sykehuset tok lørdag omfattende prøver av Navalnyj for å få stilt en diagnose. Det vil ikke komme noen offisiell kommentar om tilstanden hans før mandag, ifølge sykehuset.

Navalnyjs støttespillere mener han ble forgiftet. Men legene på sykehuset i Omsk i Sibir der han først ble innlagt, har avvist dette og sier det ikke ble funnet spor av gift i prøvene som ble tatt av ham der.

Det var tungt vaktholdt rundt sykehuset i Berlin da Navalnyj ankom med ambulanse fra flyplassen lørdag. Foto: Markus Schreiber / AP

Navalnyj lå to dager på sykehuset i Omsk før det ble gitt tillatelse til å fly ham til Tyskland. Legene mente tilstanden hans var for kritisk til at han kunne flyttes.

Men Jarmysj hevder at russiske myndigheter holdt ham tilbake i et forsøk på å dekke over den virkelige årsaken til at han kollapset.

Les også

  1. Navalnyj under streng bevoktning på tysk sykehus: Tilstanden skal være stabil

  2. Hvem er Aleksej Navalnyj?

  3. Putin-kritikeren drakk en kopp te på flyplassen. Nå ligger han i koma.

Les mer om

  1. Sykehus
  2. Berlin
  3. Russland