Pakistan i høyeste beredskap etter guvernørdrap

Den pakistanske guvernøren Salman Taseer ble drept fordi han ønsket å moderere landets strenge blasfemilov.

Den pakistanske guvernøren Salman Taseer, som ble drept tirsdag, besøkte den dødsdømte kristne kvinnen Asia Bibi i fengselet i november.

Taseer ble drept av sin egen livvakt i hovedstaden Islamabad tirsdag. Han var en av landets mest frittalende politikere, og tilhørte Pakistans People’s Party (PPP), det største regjeringspartiet.

Guvernøren ble drept utenfor et kjøpesenter like ved guvernørboligen i Punjab. Ifølge innenriksminister, Rehman Malik, innrømmet livvakten drapet da han ble anholdt umiddelbart etter ugjerningen. Livvakten begrunnet drapet med guvernørens motstand mot Pakistans blasfemilov.

Taseer utløste vrede blant mange muslimer da han før jul tok til orde for å benåde en kristen kvinne dømt til døden av en domstol i Punjab for å ha fornærmet profeten.

Moderat politiker

Taseer, som var en av president Asif Ali Zardaris nære støttespiller, og regnet som en moderat politiker, skapte store overskrifter da han besøkte Asia Bibi i fengselet i november for å få signaturen hennes slik at han kunne anke dommen på hennes vegne.

– Hvis Gud vil, blir anken akseptert av president Asif Ali Zardari. Jeg har satt meg inn i saken og finner ikke at hun har vært blasfemisk, sa han den gang, ifølge NTB.

Radikale islamistiske grupperinger i Pakistan har holdt flere demonstrasjoner mot forslag om å lette på blasfemilovgivningen.

Malik Mumtaz Hussein Qadri ble anholdt kort tid etter at han hadde skutt guvernøren Salman Taseer i Pakistans hovedstad Islamabad tirsdag. (FOTO: REUTERS/Saaf-ur-Rahman)

Maner til ro

Levningene etter guvernøren er fraktet til Lahore, hovedstaden i Punjab, hvor en statlig begravelse finner sted onsdag ettermiddag. Tusenvis av mennesker har samlet seg i Lahore i forkant av begravelsen til guvernøren, og politiet er satt i høyeste beredskap.

Statsminister Yousuf Raza Gilani har erklært tre dagers landesorg, og appellerer til befolkningen om å holde seg i ro.

– Drapet på guvernøren er svært dårlige nyheter, sier Pakistan-ekspert og førsteamanuensis Elisabeth Eide til NTB.

– Men jeg håper at det i det minste skal føre til at det største opposisjonspartiet, Den muslimske Liga, i dette spørsmålet står sammen med PPP og fordømmer drapet kraftig. I tillegg til å støtte forslaget om å lette på blasfemilovgivningen, sier Eide.

Støtter drap på guvernør

Fem hundre moderate lærde muslimer har imidlertid advart pakistanerne mot å vise sorg over drapet på guvernøren.

Jamaat-e-Ahl-e-Sunnat Pakistan, en gruppe religiøse lærde, som selv er motstandere av Taliban og militante islamske opprørere, regnes for å være representativ for den moderate Barelvi-retningen av sunni-islam, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

De har ledet an i demonstrasjonene til støtte for blasfemi-loven, som nyter bred støtte i Pakistan hvor 95 prosent er muslimer.

— Ingen muslim burde delta i begravelsen eller be for Salman Taseer eller uttrykke noen form for beklagelse eller sympari etter hendelsen, sier Jamaat-e-Ahl-e-Sunnat Pakistan i en uttalelse, ifølge BBC.

Det viser hvor vanskelig det kan være for pakistanske ledere til å slå ned på religiøs ekstremisme.

I dag kan ekstremister framsette alvorlige, ofte falske anklager om blasfemi og slippe unna, mens de som anklages, havner i fengsel i påvente av at saken mot dem skal opp.

Politisk uro

Regjeringen i Pakistan er stadig mer handlingslammet samtidig som uroen øker i landet, og kjemper nå for å overleve.

Søndag trakk det nest største partiet i den pakistanske regjeringskoalisjonen trekker seg fra regjeringen og sluttet seg til opposisjonen. Det betyr at regjeringen til president Asif Ali Zardari er i ferd med å miste flertallet i nasjonalforsamlingen. Det skal nå pågå intense forhandlinger for å få Muttahida Qaumi Movement (MQM) tilbake i folden.