Verden

Clinton rykker ifra i innspurten

Knapt et døgn før presidentvalget i USA øker Hillary Clinton sin ledelse på Donald Trump. Det viser et gjennomsnitt av de siste landsdekkende meningsmålingene.

Hillary Clinton øker ledelsen på Donald Trump, ifølge et gjennomsnitt av de siste landsdekkende meningsmålingene. Mike Segar/Reuters/NTB Scanpix

 • NTB

Hillary Clinton og Donald Trump gjorde mandag et siste forsøk på å overbevise velgerne om sin egen fortreffelighet, der de hastet fra vippestat til vippestat på jakt etter stemmer.

Republikaneren Trump hadde hele fem delstater på sin reiserute og tordnet på sedvanlig vis mot «det korrupte Washington».

– Dersom vi vinner, vil de korrupte politikerne og deres bidragsytere tape. Dersom de vinner, vil det amerikanske folk tape nok en gang, sa milliardæren på et valgmøte i Sarasota i Florida, en av delstatene det knyttes aller mest spenning til.

– Slik er det, folkens, vi vil aldri mer få en slik mulighet. Ikke om fire år, ikke om åtte år. Det vil være over, fortsatte han.

 • Trump eller Clinton? Ta testen og se hvem du er mest enig med.

Forsonende Hillary ba om optimisme

Demokraten Clinton begynte dagen i Pennsylvania og la an en mer forsonende tone.

– Jeg vil være president for alle, både for dem som stemmer på meg og for dem som stemmer imot oss, var hennes hovedbudskap.

– Det rår frykt og sinne i landet vår. Men sinne er ingen god plan, kjære venner, fortsatte hun.

– Vi behøver ikke å godta en mørk og splittende versjon av Amerika. I morgen kan dere stemme for et inkluderende og sjenerøst Amerika, fylt av håp, sa hun.

President Barack Obama hadde også et klart budskap til velgerne få timer før valglokalene åpnet og ba dem gripe anledningen og velge USAs første kvinnelige president.

– Gjør for Hillary det dere gjorde for meg, sa Obama.

Leder på nesten alle

De siste meningsmålingene viser at Clinton de siste dagene har økt sin ledelse til Trump, selv om forspranget fortsatt er knapt.

Et gjennomsnitt av de siste 13 landsdekkende meningsmålingene, utarbeidet av RealClearPolitics , viser at hun nå har 47,2 prosent av velgerne i ryggen, mens Trump har støtte fra 44,2 prosent.

Bare to målinger i Trumps favør

Den aller ferskeste målingen fra IBD/TIPP Tracking gir imidlertid Trump noe å glede seg over. Der får han støtte fra 43 prosent av de spurte, mens 42 prosent gir sin støtte til Clinton.

TIPP har i snitt truffet best med sine målinger foran de tre siste presidentvalgene i USA.

På USC Trackings siste måling for Los Angeles Times får Clinton 43 prosent og Trump 48 prosent.

Dette er det eneste meningsmålingsinstituttet som har hatt Trump i ledelsen gjennom hele valgkampen, men de benytter en annen metode enn andre ved å spørre det samme utvalget av velgere hver gang.

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump ser ut til å tape kampen om Det hvite hus, skal man tro meningsmålingene. Foto: Reuters / NTB scanpix

Gode vinnersjanser

Clinton har en vinnersjanse på 84 prosent, mens republikanske Donald Trumps sjanse til å bli ny president er på 16 prosent, ifølge New York Times' databaserte analyseverktøy «The Upshot».

Trumps sjanser er bedre enn de var i slutten av oktober, da Clintons vinnersjanser var anslått til rekordhøye 93 prosent.

Over en lengre periode, fra juni og frem til nå, har imidlertid Clintons vinnersjanser økt fra cirka 60 prosent, mens Trumps sjanser til å bli ny president har falt fra rundt 40 prosent i samme tidsrom, skriver avisen.

«The Upshot» er New York Times' eget verktøy som avisen har utviklet som alternativ til FiveThirtyEight, statistikkguruen Nate Silvers nettsted.

Silver gir nå Clinton 68 prosent sjanse for å vinne, mens Trumps vinnersjanse er på knapt 32 prosent.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. USA-valget 2016

USA-valget 2016

 1. KRONIKK

  Kronikk: «Ivanka Trump vil bli USAs første kvinnelige president. Kanskje er hun det allerede.»

 2. KOMMENTAR

  Bøllete, hårsår, selvopptatt, inkompetent og med tvilsom impulskontroll — og i rute til å bli gjenvalgt

 3. VERDEN

  New York varsler kamp mot Trumps vraking av utslippskutt

 4. VERDEN

  Seks journalister anholdt i USA etter anti-Trump-demonstrasjon - risikerer ti års fengsel

 5. KRONIKK

  Høyresiden i Europa er i sterk fremvekst. Men for liberalt innstilte borgerlige er ikke det særlig gjevt.

 6. ØKONOMI

  Finansmannen om Trump på VIP-middag i Davos: Han er en bedrager. Og vil mislykkes.