Verden

USA presiserer: Ser ingen fremtid for Assad i Syria

USA har aldri ment at man skulle forhandle direkte med Syria president Bashar al-Assad om en fredsløsning i Syria.

afp000854033-cNUrWwgRJk.jpg
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

Det presiserer en talskvinne for det amerikanske utenriksdepartementet mandag, etter at USAs utenriksminister John Kerry i et intervju med en amerikansk TV-kanal søndag tilsynelatende åpnet døren for en løsning i Syria som inkluderte forhandlinger med Assad.

Kerrys uttalelser ble møtt med sterk kritikk fra arabiske land som har støttet kampen mot Assad og fra flere europeiske land.

Det Kerry egentlig mente

I et forsøk på å stilne stormen, forsøker det amerikanske utenriksdepartementet å klargjøre hva det var Kerry egentlig mente.

Utenriksdepartementets talskvinne Jen Psaki sa at selv om man så nødvendigheten av at representanter for Assads myndigheter til å delta i forhandlinger «så har det aldri vært meningen, og kommer aldri til å skje — og det var heller ikke det utenriksminister Kerry mente å antyde - at Assad selv vil delta».

— Vi fortsetter å tro at det ikke er noen fremtid for Assad i Syria, sa Psaki til journalistene ifølge Reuters.

Det viktigste er å bekjempe IS

Washington har gjort det klart at deres førsteprioritet er å bekjempe Den islamske staten, som i fjor sommer tok kontroll over store deler av Syria og Irak, ofte med bruk av brutale midler. Krigen i Syria er inne i sitt femte år, over 220.000 er blitt drept og millioner av syrere er på flukt enten i eget land eller utenfor landets grenser. Assad viser ingen tegn til å ville gi fra seg makten.

Diplomatiet har feilet til nå

— Vi må forhandle til slutt, sa Kerry til CBS søndag da han ble spurt om USA ville være villig til å forhandle med Assad. - Vi har alltid vært villig til å forhandle i konteksten av Genève I, la han til.

Han sa også at USA og andre land forsøker å få igang igjen de diplomatiske prosessene for å få en slutt på konflikten i Syria.

De siste forsøkene på å få til forhandlinger om fred i Syria har kollapset etter kort tid.

Les også

  1. USA vil forhandle med Syrias diktator

  2. Tre utenriksministre forteller: Det #jeghusker fra Syria

Les mer om

  1. Syriakrigen