Over 40 døde etter eksplosjon i tyrkisk kullgruve

Over 40 gruvearbeidere omkom i en eksplosjon i en kullgruve nord i Tyrkia, ifølge landets innenriksminister. Gruvearbeidere har vært fanget flere hundre meter under bakken.

Dette bildet viser heissjakten ned til gruven.

Det var 110 personer inne i gruven i Amasra, en havneby ved Svartehavet i Bartin-provinsen, da metangass trolig forårsaket en eksplosjon fredag.

Redde pårørende av de innesperrede arbeiderne ventet hele natten utenfor den statseide Muessese Mudurlugu-gruven, i håp om gode nyheter om sine kjære lørdag.

Elleve skadede arbeidere er innlagt på sykehus. 58 andre klarte å komme seg ut av gruven på egen hånd eller ble reddet i god behold, opplyser Soylu. Én gruvearbeider er fortsatt ikke gjort rede for.

Like før klokken 15 norsk tid melder nyhetsbyrået Reuters at 41 personer er bekreftet omkommet i ulykken.

Tyrkias energiminister Fatih Donmez var også på plass ved gruven for å følge redningsarbeidet. Han forteller lørdag at redningsaksjonen nesten er fullført. Tidligere samme dag fortalte han at det fortsatt brant nede i gruven der over et titall arbeidere hadde vært fanget.

Brann

Redningsmannskaper kjempet for å nå frem til flere savnede som befant seg mellom 300 og 350 meter under bakken.

– Brannen er ikke så stor, men den må slukkes og kullosen må luftes ut for å nå frem til de innesperrede arbeiderne på trygt vis, sier Donmez.

Forferdelige scener

I morgentimene strømmet andre gruvearbeidere til for å bistå i redningsarbeidet.

– Vi så forferdelige scener, det kan ikke beskrives. De var alle vennene mine, alle sammen hadde drømmer, sa en av arbeiderne, 40 år gamle Celal Kara, da han kom ut av gruven etter å ha bistått redningsmannskapene.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan besøkte Amasra lørdag ettermiddag.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan hilste på gruvearbeiderne lørdag ettermiddag.

Provoserende innlegg

Tyrkiske myndigheter stengte lørdag ned kontoene til flere brukere i sosiale medier, som anklages for å ha postet «provoserende innlegg» om gruvelykken.

Ifølge tyrkisk politi er det innledet etterforskning av tolv personer som anklages for «hatefulle ytringer», men det er ikke kjent hvilke ytringer et er snakk om.

Tyrkia vedtok torsdag en omstridt medielov som åpner for å straffe dem som sprer «falske nyheter» med opptil tre års fengsel.

Redningsarbeidere og pårørende ved åstedet lørdag.

Ignorerte rapport

Opposisjonen i Tyrkia har tidligere anklaget myndighetene for å ha ignorert en rapport i 2019 som advarte mot faren for eksplosjon i den statlige kullgruven i Amasra.

Tyrkias verste gruveulykke skjedde i 2014 da 301 mennesker omkom i en brann i en kullgruve i Soma vest i landet.