Fire personer er pågrepet etter togulykken – Hellas’ samferdselsminister går av

Greske redningsarbeidere leter febrilsk etter overlevende etter den verste togulykken i Hellas siden 1972. Nå får ulykken konsekvenser.

Onsdag leverte samferdselsminister i Hellas, Kostas Karamanlis, sin avskjedssøknad etter den voldsomme togulykken natt til onsdag.
Tidligere på dagen ble stasjonsmesteren i byen Larissa pågrepet, opplyser en gresk politimann.

Den ikke navngitte politimannen sier til nyhetsbyrået AFP at siktelsen mot den 59 år gamle stasjonsmesteren snart kommer til å bli offentliggjort.
Tidligere onsdag meldte Athens Voice at fire personer nå er pågrepet i forbindelse med ulykken.

Gresk påtalemyndighet har innledet etterforskning av ulykken. En talsmann for regjeringen sier at togene kjørte på samme spor i flere kilometer.

Togstrekningen driftes av selskapet Ferrovia dello Stato, som er eid av den italienske staten, og som i 2017 kjøpte greske Trainose.

Kolliderte i høy hastighet

Ulykken skjedde da et passasjertog og et godstog kolliderte i høy hastighet på strekningen mellom Athen og Thessaloniki sent tirsdag kveld.

Minst 36 personer var onsdag morgen bekreftet omkommet, og minst 85 er skadet, opplyser brannvesenet.

Det var rundt 350 passasjerer om bord. Mange av dem var studenter på vei tilbake til Thessaloniki etter en langhelg, opplyser ordføreren i byen Tempi, Giorgos Manolis.

Minst tre togvogner tok fyr, og de to første vognene ble knust i kollisjonen. Flere av de omkomne skal være funnet i restaurantvognen, som lå i togets fremste del.

Leting med lykter

Redningsarbeidet gjennom natten beskrives som svært vanskelig. Det ble lett med lykter etter overlevende som kunne sitte fastklemt i togvraket. Det ble også lett under toget og på jordet ved siden av togsporet. Etter hvert ble det satt inn kranbiler for å løfte de ødelagt vognene bort fra sporet.

– Jeg har aldri sett noe lignende i hele mitt liv. Det er tragisk. Etter flere timer finner vi fortsatt kropper, sier en utmattet redningsarbeider.

De skadede er sendt til to ulike sykehus. Sykehuset i Larissa har tatt imot over 50 pasienter, og av dem er 25 alvorlig skadet, ifølge sykehuspersonell.

Dronevideo av ulykkesstedet

Øyenvitner forteller at flere personer ble kastet ut av vinduer som ble knust i det kraftige sammenstøtet, mens andre ble sittende fastklemt. En vogn begynte å brenne før passasjerene greide å komme seg ut.

– Vogn én og to eksisterer ikke lenger, og den tredje har sporet av, sier Kostas Agorastos, guvernør i Thessalia-regionen.

– Dette er en forferdelig natt. Det er vanskelig å beskrive, legger han til.

– Kraftig bremselyd

En tenåring som overlevde ulykken, sier at han hørte en kraftig bremselyd og så gnister før toget bråstoppet. Han satt i den fjerde vognen.

– Vognen vår sporet ikke av, men de foran oss gjorde det og ble knust, sier han ifølge avisen Kathimerini.

Han forteller at han brukte bagen sin til å knuse vinduet slik at han kom seg ut.

Årsaken til ulykken er foreløpig ikke kjent. Den skjedde i en slak kurve på en strekning med dobbeltspor, like ved en tunnel der jernbanelinjen krysses av en motorvei.

Skadeomfanget på stedet er stort.

Ikke siden 1972 har det skjedd en så dødelig togulykke i Hellas.

Kringkasteren SKAI hadde kort tid etter ulykken videoer av avsporede vogner med tykke røykskyer som stiger opp fra toget.

– Det oppsto panikk i vognen, og folk skrek, forteller en ung mann som ble evakuert fra passasjertoget til SKAI.

– Det var som et jordskjelv, sier en annen passasjer til ERT.