Verden

Boko Haram stenger én million barn ute fra skolen

Mer enn 1200 skoler er blitt angrepet nordøst i Nigeria. Lydia Anthony (15) var på skolen da terroristene kom til landsbyen.

Lydia Anthony (15) er ett av de mange barna som er blitt utestengt fra skolegang i Nordøst-Nigeria etter at terrorgruppen Boko Haram startet sine bestialske angrep rettet mot elever og lærere. Foto: © UNICEF/UNI196122/Esiebo

 • Reidun J. Samuelsen
  Reidun J. Samuelsen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Boko Haram, som betyr «vestlig utdanning er synd», har stengt over 1. million barn ute fra skolen, melder UNICEF.

Hundrevis av lærere og elever er drept i bombeeksplosjoner forårsaket av de militante islamistene. Systematiske angrep på skolebygninger, påsatte branner, kidnappinger og drap har tvunget skoleledelsen til å stenge portene og foreldre til å holde barna hjemme fra skolen.

Allerede før konflikten brøt ut hadde Nigeria verdens høyeste andel barn som ikke går på skole. Totalt var det rundt 11 millioner barn i Nigeria, Kamerun, Tsjad og Niger som ikke lærte å lese og skrive.

Jentene kan ikke lese og skrive

— Utdannelse er enormt viktig for barn i disse områdene. Noen få år på skole har stor betydning for deres livsløp, særlig gjelder det jentene som i langt mindre grad enn guttene får gå på skolen, forteller Mads Øyen, som er regional rådgiver for Unicefs nødhjelpsarbeid i Vest-Afrika.

Nigerianske soldater har tatt opp kampen mot Boko Haram. Her holder de opp terroristenes flagg. Foto: EMMANUEL BRAUN

Skolegang utsetter ekteskap og barnefødsler, og gir fremgang både for jentene og de barna de setter til verden. I Nigeria – der den økonomiske utviklingen stort sett kommer det mer urbaniserte sør og ikke nordområdene til gode – er Boko Harams herjinger et stort tilbakeslag for samfunnsutviklingen.

15-åring skilt fra familien

Da terroristene i Boko Haram angrep landsbyen nordøst i Nigeria, ble Lydia Anthony skilt fra familien. Broren ble tatt til fange, foreldrene flyktet, og 15-åringen søkte tilflukt i byen da skolen stengte portene. Etter hvert la hun ut på reisen mot flyktningleiren Minawao, der hun er blitt gjenforent med familien.

— Vi er tydelige på at Boko Harams angrep på skoler er en totalt uakseptabelt og grov krenkelse av barns rettigheter, sier Mads Øyen.

Det var ikke IS som drepte flest mennesker i fjor:

Les også

Én terrorgruppe drepte flere enn IS i 2014: Boko Haram i Nigeria

Unicef støtter skoletiltak i flyktningleiren. Når barna først faller ut av skolen, er det for få av dem som begynner igjen.

Kidnapper jenter

I april i fjor kidnappet Boko Haram 276 skolejenter fra en skole i Chibok. Aksjonen vakte enorm oppsikt internasjonalt, og nigerianske myndigheter – med hjelp fra naboland – har siden satt inn krefter for å bekjempe terroristene.

USAs førstedame har forsøkt å hjelpe de kidnappede, nigerianske jentene gjennom kampanjen #Bringbackourgirls:

Les også

Michelle Obama: Kidnappingene er en samvittighetsløs handling

Regjeringen har uttalt at Boko Haram skal bekjempes innen desember.

Noen av de kidnappede skolejentene fra Chibok har klart å flykte, men mange er fortsatt i terroristenes fangenskap.

Selv om Boko Haram har mistet kontroll over flere områder, har de beholdt innflytelse med sine bestialske terroraksjoner. Sist uke gikk nigerianske myndigheter ut med en advarsel. De mener terroristene planlegger en ny massekidnapping.

Interessert i mer utenriksstoff? Følg utenriksredaksjonen på Facebook

 1. Les også

  Ny rapport: Kidnappede jenter i Nigeria tvinges til å delta i terrorangrep

 2. Les også

  Terroristene gikk fra hus til hus og lette etter flere jenter

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Boko Harams metoder er så brutale at selv IS tar avstand

 2. VERDEN

  Boko Haram har løslatt mange av de bortførte Chibok-jentene

 3. VERDEN

  Hun fikk fem kroner og beskjed om å sprenge seg selv i luften: Derfor bruker Boko Haram helst kvinner og barn som selvmordsbombere

 4. VERDEN

  Amnesty: 400 sivile drept i Boko Haram-angrep siden april

 5. VERDEN

  Mange drept i feilbombing av flyktningleir i Nigeria

 6. VERDEN

  Skolejenter kidnappet av Boko Haram er sluppet fri