Verden

Tyrkisk avis: - Syrer sto bak angrepet i Ankara

Ifølge avisa Yeni Safak sto en syrisk statsborger bak bombeangrepet som krevde 28 liv og såret over 60 mennesker i Tyrkias hovedstad Ankara.

Tyrkisk politi stengte av store områder etter at en bombe rammet en militærbuss i rushtiden i Ankara onsdag kveld.
  • Ntb
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Den regjeringsvennlige avisa skriver at gjerningsmannen er identifisert som syreren Salih Necar etter analyser av fingeravtrykk, men oppgir ingen kilder for opplysningen, som ikke er bekreftet av myndighetene.

Ifølge avisa er det sannsynlig at Necar kom til Tyrkia sammen med syriske flyktninger, og det ble tatt fingeravtrykk av ham ved grensen.

Yeni Safak skriver videre at bilen som ble brukt i angrepet, var en leiebil som ble hentet i byen Izmir vest i Tyrkia for rundt to uker siden.

Ingen har foreløpig tatt på seg skylden for

Les også

angrepet, som rammet en militærbuss som ventet på grønt lys

i nærheten av militærets hovedkvarter og Tyrkias nasjonalforsamling i rushtiden onsdag kveld.

Flammehav

— Jeg så en stor ildkule som vokste. Folk begynte å løpe i panikk i alle retninger da vi hørte eksplosjonen, sier 25 år gamle Gurkan, som sier han sto 500 meter unna, til nyhetsbyrået AFP.

Røyken som steg opp fra åstedet, kunne ses fra store deler av byen.

— Det brøt ut panikk, også blant sikkerhetsstyrkene. Brannmennene klarte nesten ikke å komme seg inn i området. Det var et enormt flammehav, sier den folkevalgte Engin Akay, som sammen med flere andre politikere hørte eksplosjonen fra nasjonalforsamlingen og gikk til stedet.

Flere angrep

Ankara har vært på tå hev etter at 103 mennesker ble drept av to selvmordsbombere i oktober. I januar ble elleve tyske turister drept i et angrep i landets største by, Istanbul.

IS tok på seg skylden for de to selvmordsangrepene. Andre dødelige angrep i landet er det kurdiske opprørere som har fått skylden for.

Tyrkiske sikkerhetskilder var raskt ute med å anklage den kurdiske PKK-geriljaen for å stå bak onsdagens angrep, men samme kveld understreket visestatsminister Numan Kurtulmus at man ennå ikke vet hvem som er ansvarlig.

Harald Stanghelle spør:

Les også

Er vi så desperate at øynene lukkes for Tyrkias udemokratiske vei?

Lover motsvar

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier kampen mot folk som angriper landets interesser, skal intensiveres etter angrepet.

— Det må være klart atTyrkiaikke viker tilbake fra sin rett til selvforsvar når som helst, hvor som helst og ved en hvilken som helst anledning, sa Erdogan onsdag.

— Vi skal fortsette vår kamp mot dem som utfører slike angrep, og som ikke har kjennskap til moralske eller humanitære grenser, og styrken bak dem, med mer besluttsomhet hver dag, fortsatte han.

Utenriksdepartementet opplyste onsdag til NTB at det ikke er noe som tyder på at norske borgere er rammet av angrepet.

Bombeangrepet i Ankara føyer seg inn i en lang rekke:

Les også

  1. – Situasjonen i Tyrkia har blitt verre siden valget