Verden

Mormonere kan stjele valget fra Trump

Det er ekstremt usannsynlig at Evan McMullin blir president. Likevel kan han få stor innflytelse på valget, mener professor Richard Davis ved Brigham Young University i Utah.

Tidligere CIA-agent Evan McMullin kaster seg inn i presidentkampen som en uavhengig og konservativ kandidat. Han kan ta viktige mormonerstemmer fra Trump, blant annet i delstaten Utah.
  • Geir Barstein

Med under 100 dager igjen til det amerikanske presidentvalget, kunngjorde Evan McMullin (40) mandag at han stiller som en uavhengig kandidat og et konservativt alternativ til Donald Trump.

McMullin, som er mormoner, kan neppe vinne valget. Likevel kan han bli en farlig snubletråd for Trump, spesielt i statene i det sørvestlige USA.

– Hvis McMullin får støtte fra Mitt Romney eller andre profilerte republikanere, kan Utah i praksis bli en vippestat for Hillary Clinton, fordi høyresiden blir splittet, sier professor Richard Davis ved Brigham Young University i Utah.

Selv om Utah er en liten delstat, med seks valgmenn, kan det få stor betydning dersom Donald Trump taper her i et jevnt valg.

Ukjent og ugift CIA-agent

McMullin er en ugift tidligere CIA-agent som har tjenestegjort i konfliktsoner verden over, men har aldri før vært folkevalgt. Wikipedia- så vel som valgkampsiden ble opprettet samme dag som han kunngjorde kandidaturet.
Inntil nyheten sprakk mandag ettermiddag har den mormonske 40-åringen levd et særdeles anonymt liv utenfor offentlighetens lys.

– McMullin er en mer tradisjonell republikaner som er sosialt konservativ, noe som er viktig for velgerne i Utah. Svært mange ønsker ikke å stemme på Trump og ser etter et alternativ, sier Davis, som mener den sterkt Trump-kritiske McMullin også kan få innflytelse på nabostatene Colorado og Arizona.

  • Donald Trump har hatt forferdelige uker: Nå vises det på meningsmålingene

Lite begeistret for Trump

Mormonere er blant dem som er minst begeistret for Donald Trump av republikanernes kjernevelgere. Bare 33 prosent har et fordelaktig syn på Trump, ifølge Gallup.

– Konservative velgere i Utah føler at Trump har ikke samme respekt for familie og ekteskap og liker ikke at han har vært gift tre ganger, sier Professor Davis ved Brigham Young University.

– De liker heller ikke hans harde utfall mot innvandrere og hans forslag om å nekte muslimer innreise - det er ikke så lenge siden mormonere selv var en forfulgt religiøs minoritet, sier Davis.

Over halvparten av delstatens innbyggereer oppført i den mormonske Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige.

Samtidig er ikke Hillary Clinton noe alternativ for mange av dem – bare 21 prosent ser positivt på demokratenes kandidat. Dermed kan en sjanseløs tredjekandidat kanskje være et alternativ for dem som ønsker å stoppe Trump uten å måtte stemme på Clinton.

– Amerika fortjener bedre

– Det er aldri for sent å gjøre det rette, og Amerika fortjener mye bedre enn det Donald Trump eller Hillary Clinton kan tilby oss. Ydmykt tilbyr jeg meg selv som en leder som kan gi millioner av misfornøyde amerikanere et konservativt president-alternativ, sier McMullin - som har publisert en rekke Trump-kritiske innlegg på Twitter og Facebook - i en uttalelse.

På valgkampsiden går han også til harde angrep mot Hillary Clinton.

– Hillary Clinton er en korrupt politiker som har håndtert hemmelighetstemplet materiale på skjødesløst vis, skriver McMullin i en tekst titlet «Mitt brev til Amerika», og fortsetter:

– Hun har har satt amerikanske liv på spill, inkludert livet til mine tidligere kolleger, skriver han med henvisning til CIA-fortiden.

McMullin skal ha støtte fra donorgruppen Better for America, som tidligere har støttet Mitt Romney - det republikanske partiets presidentkandidat i 2012. Organisasjonen har prøvd å få på plass en utfordrer til Trump i flere delstater, skriver The New York Times.

Hard kritikk fra Romney

Mormoneren Mitt Romney har vært en av de skarpeste kritikerne av Trump i Det republikanske partiet. I et intervju med Wall Street Journal i mai i år sa han at Trump var «uegnet til å være lederen av den frie verden».

Romney holdt en tale tidligere i vår der han sa at Donald Trump ville gjøre verden mindre trygg, og at hans økonomiske politikk trolig ville føre USA inn i resesjon.

En meningsmåling fra månedsskiftet mai-juni viser at Trump fortsatt har svak støtte i Utah.

– Romneys motstand har betydd mye, og mange kjenner et stort ubehag ved å ha Trump som kandidat, sier Davis.

Små sjanser

Veien til Det hvite hus er «ekstremt smal», melder Huffington Post, og påpeker at han blant annet har bommet på registreringsdeadlinen i flere delstater, inkludert Texas.

– Det er vanskelig å se hvordan han kan komme med på nok stemmesedler, skriver nettstedet.

The Washington Post opplyser at han fortsatt kan rekke registering i 24 delstater samt Washington D.C. - dersom han får på plass tusenvis av underskrifter før tidsfristene.

Han trenger blant annet 5000 i Ohio, 5000 i Virginia og 3000 i New Hampshire. I California vil kravet være hele 150.000 underskrifter innen fredag, opplyser avisen.

Mormonske Mitt Romney, som var republikansk presidentkandidat i 2012, er en uttalt kritiker av Donald Trump.
USA-ekspert Svein Melby er ikke imponert over valget av en tredje kandidat.

– Uttrykk for frustrasjon

Forsker og USA-ekspert Svein Melby mener de burde valgt en kandidat som er bedre kjent dersom håpet er å kapre mange stemmer.

– På mange måter er det jo mulig for en tredje kandidat å gjøre det bra i dette valget, fordi folk flest er ganske misfornøyde med begge partienes presidentkandidater. Men da må man komme opp med et langt mer tyngre og mer velkjent alternativ enn denne kandidaten her, sier Melby til NTB.

– Dette virker mer som et uttrykk for frustrasjon fra den konservative delen av Det republikanske partiet, som ikke har den minste tillit til Trump, sier Melby.

Hemmelig agent

Bak seg har McMullin mer enn ti år som hemmelig agent for CIA, med oppdrag i konfliktsoner i Afrika, Midt-Østen og Asia, ifølge University of Pennsylvania, hvor han tok en Master of business administration (MBA).

Han har også tjenestegjort som seniorrådgiver i sikkerhetsssaker for utenrikskomiteen i Representantenes hus før han ble rådgiver for det republikanske partiet.

Den stillingen fratrådte han mandag morgen, i forkant av at kandidaturet ble kunngjort, melder ABC News.

Les mer om

  1. USA-valget 2016
  2. Hillary Clinton
  3. Donald Trump
  4. Washington D.C.
  5. USA
  6. Meningsmålinger