Verden

Minst 43 drept i selvmordsangrep i Beirut

Minst 43 mennesker ble drept og 239 såret da et dobbelt bombeangrep rammet Beirut torsdag kveld. Den islamske staten (IS) har angivelig tatt på seg ansvaret.

Ifølge sikkerhetskilder skjedde eksplosjonene med noen minutters mellomrom midt i rushtiden Foto: KHALIL HASSAN

  • Åshild Eidem

Ifølge de libanesiske avisene The Daily Star og Naharnet er 43 mennesker drept og 239 såret i et dobbelt selvmordsangrep i det fattige og tett bebodde nabolaget Bourj al-Barajneh. Flere aviser melder at Den islamske staten (IS) har tatt på seg skylden. Tre gjerningsmenn skal ha deltatt i angrepet, men kun to av dem detonerte sine eksplosiver. Ifølge det libanesiske militæret ble den tredje gjerningsmannen funnet død på åstedet, uten å ha utløst sin bombe.

— Målet var sjiamuslimer

I en erklæring oppgir IS selv at den første gjerningsmannen parkerte en motosykkel lastet med eksplosiver i nabolaget, og at den andre detonerte et selvmordsbelte da folk stimet sammen mot åstedet for det første angrepet, melder The Guardian. Erklæringen er foreløpig ikke verifisert.

Mennesker samlet seg ved åstedet torsdag kveld. Foto: KHALIL HASSAN

IS sier målet var å ramme sjiamuslimer med angrepet, som skjedde i et område kontrollert av den sjiamuslimske organisasjonen Hizbollah. To av gjerningsmennene var angivelig palestinere, og den tredje syrer, skriver The Guardian.

Regjeringen har erklært at fredag skal være en offentlig sørgedag, og alle universiteter og skoler i landet er beordret stengt.

Militante har truet med angrep

Bomben er den første som rammer den sørlige delen av Beirut siden juni i fjor, da en sikkerhetsoffiser ble drept under forsøket på å stanse gjerningsmannen. Det hadde da vært en lengre periode med bombeangrep i Hizbollah-kontrollerte deler av landet. I de fleste tilfellene tok væpnede islamister på seg skylden, og begrunnet angrepene med Hizbollahs krigføring i Syria, skriver Naharnet.

Hizbollah er en av Assad-regimets viktigste støttespillere, og organisasjonen har angivelig sendt tusenvis av soldater til krigen i nabolandet.

Hizbollah kontrollerer den sørlige delen av Beirut, i tillegg til deler av Sør-Libanon og Bekaa-dalen langs grensen til Syria. Området som ble rammet torsdag, har tidligere blitt utsatt for selvmordsangrep, og militante sunnimuslimske grupper har truet med å utføre flere angrep.

Les om hvordan unge libanesere skaper en fremtid i Beirut:

Les også

1,3 millioner har forlatt dette landet de siste 40 årene

Advarsler om tikkende bombe

Analytikere har i flere år advart om at situasjonen i Libanon kan eksplodere. Krigen i Syria har hatt dramatiske konsekvenser for det lille landet, som har tatt imot halvannen million syriske flyktninger. De kommer på toppen av nærmere 450.000 palestinske flyktninger, og i Libanon er nå hver tredje person flyktning. Flyktningene legger stort press på infrastruktur som veier, strømnett og vanntilgang, og flyktningkrisen skaper frustrasjon i lokalbefolkningen. Mange har mistet jobbene sine til billigere syrisk arbeidskraft.

Aftenposten ble med Erna Solberg til Jordan og Libanon:

Les også

FN-leirsjef om flyktningbølgen: - Dette er bare begynnelsen

Langs grensen til Syria har væpnede islamister flere ganger rykket inn i landet, og befolkningen i Bekaa-dalen har vært rammet av rakett— og bombeangrep. Siden august i fjor har en rekke libanesiske politimenn og soldater sittet i fangenskap hos IS og Nusra-fronten, som er al-Qaidas avdeling i Syria.

Kvinnen er en av de rundt 240 menneskene som ble såret i angrepet. Foto: HASAN SHAABAN

Samtidig befinner landet seg i politisk krise. Landet har manglet president siden mai i fjor, og nylig møttes parlamentet for første gang på over ett år. På toppen av dette har en pågående søppelkrise fått tusenvis av mennesker til å demonstrere i gatene. Senest torsdag dumpet aktivister i den såkalte You Stink-kampanjen søppel utenfor 11 departementer i Beirut, skriver The Daily Star.

Les om søppelet som har fått Beiruts gater til å stinke:

Les også

Søppelkrise utløser voldelige demonstrasjoner

Ambassaden: — Situasjonen kan endre seg raskt

Den norske ambassaden i Beirut skriver på sine hjemmesider at de oppfordrer reisende til å utvise aktsomhet. Sikkerhetssituasjonen er vanskelig å forutsi: «Alle som vurderer å reise til, eller oppholder seg i Libanon, må være forberedt på raske endringer i sikkerhetssituasjonen», skriver ambassaden i en vurdering som er publisert før dagens bombeangrep. Hvilke områder som vurderes som er mest risikable kan også skifte raskt.

Les også

  1. Syriske flyktningbarn møter vinteren i åpne sandaler

  2. Tunisia får skryt for å bringe demokrati til den arabiske verden. Men er de virkelig helt alene?

  3. Borgerkrigen i Syria er mer og mer en krig ved stedfortreder