Verden

Tør ikke spå når våpenhvilen kommer

<strong>Paris (Aftenposten.no):</strong>Verden venter på om Israel endelig aksepterer Egypts forslag til våpenhvile. - Vi regner i timer og halve dager, sier Jonas Gahr Støre til Aftenposten.no.

Jonas Gahr Støre møtte torsdag kveld Tony Blair, Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner og EUs utenrikskommisær, Benita Ferrero-Waldner. Foto: REUTERS

 • Rachline

— Jeg tør ikke spå når det skjer. Vi regner i timer og halve dager, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre torsdag kveld. Han deltok på en middag om gjenoppbyggingen av Gaza etter krigen i det franske utenriksdepartementet i Paris.

Torsdag var det vært hektisk diplomatisk aktivitet flere steder. Etter at det ble klart at Hamas til syvende og sist aksepterer Egypts forlag til våpenhvileavtale, oppsto det et kort blaff av håp da egyptisk fjernsyn meldte at også Israel hadde gått med på den.

En snau halvtime minutter senere slo imidlertid den israelske presidenttalsmannen Mark Ragev fast at det ikke var tilfelle. Han forklarte til nyhetsbyrået AFP at Israels forhandler Amos Gilad først måtte legge frem resultatet av samtalene i Egypt før regjeringen kunne fatte noe vedtak.

- Blir avgjørende

Problemet er at den israelske regjeringen er meget splittet. Ifølge israelske medier har forsvarsminister Ehud Barak og utenriksminister Tsipi Livni i flere dager har ønsket å avslutte krigen, mens statsminister Ehud Olmert mente at Israel ennå ikke hadde nådd alle sine militære mål.

Torsdag ettermiddag ble Hamas’ tidligere innenriksminister Said Siam drept av et luftangrep i Gaza. Også lederen for Hamas’ sikkerhetstjeneste, Salah Abu Shreh, ble drept i angrepet. Dette kan ifølge en israelsk diplomat bli «et påskudd» også for Olmert til å si at nok er nok.

De neste timene blir avgjørende. Det sa Mahmoud Abbas, president for de palestinske selvstyremyndighetene, etter et møte med Tysklands utenriksminister Franck-Walter Steinmeier torsdag. Begge håpet det nå ikke vil ta så lang tid nå før våpnene endelig stilner. Spanias utenriksminister Miguel Angel Moratinos deler deres optimisme.

- Like før

— Jeg tror det er like før en våpenhvile, selv om mye arbeid gjenstår, sa han. Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon erklærte seg «delvis oppmuntret» etter sine besøk i Kairo og Tel Aviv.

Støre, Frankrikes utenriksminister og Tony Blair var mer moderat optimistiske. De drøftet mer konkret hva som vil skje etter våpenhvilen, gjenoppbyggingen av Gaza. Torsdag ble et sykehus, UNWRAs kontorer og en FN-bygning bombet.

- Det fordønmmer vi på det sterkeste, sier den franske utenriksministeren, Bernard Kouchner.

Mange giverland vil nøle med å punge ut nok en gang, når bygninger som er reist blir rasert både en og to ganger. Det må heller ikke oppstå noe maktvakum, så den internasjonale hjelpen ikke blir distribuert. For Kvartettens representant Tony Blair er første prioritet at splittelsen mellom palestinerne opphører og at man får etablert en levedyktig palestinsk stat.

— En, og ikke to, la han til.

Midlertidig våpenvile?

Et første resultat av den intense diplomatiske aktiviteten kan kanskje bli en midlertidig våpenhvile. Ifølge New York Times skulle Israel kunne akseptere det, ikke minst under innsettelsen av Barack Obama tirsdag. Deretter kunne USAs nye regjering delta i den videre prosessen mot en varig våpenhvile.

Mye er ennå uavklart. Begge partene er splittet. Hamas i Gaza og Egypt opptrer mer forsonende enn Hamas i Syria.

— Norge snakker med Hamas, slo Støre fast. Men det er Egypt som har påtatt seg rollen som mekler.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Medier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel

 2. KOMMENTAR

  Hamas og Israel bomber hverandre, men krig er det visst ikke

 3. VERDEN

  Trump nøler med å gi Israel grønt lys for omstridt plan om annektering av Vestbredden

 4. KOMMENTAR

  Stakkars Israel!

 5. VERDEN

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 6. VERDEN

  Hamas: Våpenhvile på Gazastripen etter at to tenåringer ble drept lørdag