Verden

Russland varsler mottiltak

Russland vil "endre politikk" overfor to georgiske utbryterområder dersom Kosovo blir anerkjent som en uavhengig stat, varsler den russiske utenriksministeren.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov er rasende over at Kosovo snart kommer til å erklære seg som en uavhengig stat. Foto: AP / FILIP HORVAT

 • Kristoffer Rønneberg
 • Aftenpostens Korrespondent I Moskva
 • Mette Risa

LES MER:


Russland kommer til å endre sin holdning overfor de georgiske provinsene Abkhazia og Sør-Ossetia dersom Kosovos uavhengighet blir anerkjent av andre land, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Det kommer frem av en melding fra det russiske utenriksdepartementet. Uttalelsen kom etter at Russlands utenriksminister Sergej Lavrov hadde møtt presidentene i de to utbryterrepublikkene.

Det fremkom ikke av meldingen om Russland nå vurderer å gi diplomatisk anerkjennelse til de to regionene, som løsrev seg fra Georgia på voldelig vis på 1990-tallet.

Delte ut russiske pass

De to republikkene Abkhazia og Sør-Ossetia erklærte uavhengighet etter at Georgia ble selvstendig. Mange tusen flyktet fra krigshandlingene som fulgte, og begge republikkene er fremdeles etnisk delte.

Russland har i en årrekke støttet de to utbryterrepublikkene uoffisielt. Russiske myndigheter hjalp til militært under den væpnede konflikten. Russerne skal også ha trent lokale militære, i tilllegg til at de har gitt russiske pass til innbyggerne der for å kunne argumentere ut i fra at de forsvarer russiske borgeres interesser. Det er i dag russiske grensevakter som kontrollerer grensen mellom de to utbryterrepublikkene, og georgiske politikere hevder atdet pågår en storstilet smugling gjennom de to utbryterrepublikkene.

Har en plan

Russland har stilt seg sammen med Serbia i en klar motstand mot at Kosovo planlegger å erklære seg som en uavhengig stat. Løsrivelsen forventes å finne sted søndag. Serbia har varslet at landet vil ta i bruk "alle midler" dersom Kosovo løsriver seg fra landet, men myndighetene i landet har utelukket at de vurderer å reagere med militærmakt. Russlands president Vladimir Putin har tidligere sagt at han har "en plan" i forhold til hva Russland skal gjøre dersom europesike land anerkjenner Kosovo som en uavhengig stat. Russlands myndigheter har i det siste kommet med stadig krassere uttalelser om situasjonen som kan oppstå hvis Kosovo setter ny presedens for internasjonal anerkjennelse av nye stater. Tidligere har myndighetene advart at Kosovo aldri vil bli anerkjent av Russland, og at Russlands faste plass i FNs sikkerhetsråd gjør at Kosovo aldri vil kunne bli medlem av FN. Men de siste dagene har russerne kommet med enda hardere skyts.

Vil ikke svikte Serbia på nytt

— Alle sier at Kosovo er et spesialtilfelle. Det stemmer ikke, sa Putin i går da han ble spurt om Kosovos forestående uavhengighetserklæring. - Vi kommer ikke til å gjenta andres apestreker. Hvis noen gjør en idiotisk og ulovlig handling, vil ikke det si at vi kommer til å gjøre det samme. Men hvis andre land setter internasjonal lov til side for å sikre egne interesser, kan også vi komme til å vurdere det samme for å sikre våre, sa han. Kosovo var et av de få temaene som klarte å engasjere Putin i løpet av den over fire timer lange pressekonferansen. I likhet med mange andre russere mener han at Russland sviktet Serbia da Nato bombet landet på nittitallet. Nå vil han sørge for at Serbia ikke nok en gang står alene. Serbia har også nylig gitt russiske Gazprom tilgang til sin energisektor.

 1. Les også

  Eksplosjon i omstridt by i Kosovo

 2. Les også

  Serbia og Russland tar opp Kosovo i FN igjen

 3. Les også

  Fakta om Kosovo

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Europas frosne konflikter: De levde en gang i et ferieparadis. Nå fester Putin grepet.

 2. VERDEN

  Programlederen fornærmet Putin på det groveste. Nå svarer Russland.

 3. VERDEN

  Dette landet gjør alt Vesten ber dem om. Likevel er døren til EU og Nato stengt.

 4. NYHETSANALYSE

  10.000 provosert av russisk tale: Derfor kokte det over.

 5. VERDEN

  Oksana Svastidi sendte en tekstmelding i 2008. Nå venter syv års fengsel som spion.

 6. VERDEN

  Lederen for Georgias nasjonalforsamling går av etter kraftige sammenstøt