- Omskjæring kan hindre HIV-smitte

Kan redusere smitterisikoen med 60 prosent.

Inngrepet har blitt svært populært siden det ble introdusert i enkelte land sør for Sahara. Her blir en mann omskåret Swaziland tidligere i år.
  1. desember er Verdens aidsdag, og mandag ble den markert over hele verden. Smitten brer om seg i store deler av verden, og forskere har til gode å komme opp med noen fullgode løsninger for å forhindre spredningen. Utdeling av kondomer og holdningskampanjer for å endre seksuell adferd har kommet til kort i kampen mot virus-smitten, både på det afrikanske kontinentet og i andre verdensdeler.

Eldgammelt inngrep

Et medisinsk eksperiment som startet i Zambia i 2004 kan vise seg å være det beste våpenet i kampen mot HIV/Aids, mener Verdens Helseorganisasjon (WHO). Løsningen er et eldgammelt medisinsk inngrep som kan skilte med oppsiktsvekkende resultater: omskjæring av menn. — Omskjæring er det mest virkningsfulle inngrepet vi har for å stoppe HIV-smitte, sier Kevin de Cock, leder for WHOs Aids-avdeling, til den engelske avisen Independent.

Minsker risikoen drastisk

I mars 2007 ga WHO og UNAids sin offisielle støtte til omskjæring som forebyggende metode, og anbefalte alle land å tilby inngrepet til heteroseksuelle menn. En rekke studier viser at ved å omskjære menn kan man redusere risikoen for å overføre smitten med 60 prosent. Grunnen er at HIV-smitten enklest overføres via såkalte langerhans-celler, som det er svært mange av under forhuden. Slike celler finnes også på penishodet, men etter omskjæringen blir denne delen hardere og tørrere, noe som minsker sjansen for at viruset skal trenge inn i kroppen.

Enormt populært

Prosjektet ble startet av legen Kasonde Bowas i Zambia i 2004, og liknende forsøk ble også gjort i Kenya, Rwanda og Sør-Afrika. Den umiddelbare suksessen har gjort inngrepet enormt populært i mange land sør for Sahara, og ventelistene er lange for de som ønsker å bli omskåret. - Forsøkene har vist at det virkelig fungerer, det er relativt enkelt å gjøre, og det er mye billigere enn å behandle smitten med piller, sier Mannasseh Phiri, en av Zambias fremste Aids-aktivister.

Prosessen går sakte

Dagens statistikk er dyster: det antas at 33 millioner mennesker er infisert og 25 millioner er døde av HIV-viruset. Men prosessen med å innføre omskjæring går svært sakte, og et fåtall får muligheten til å ta steget ut. Til tross for suksessen går bare én prosent av midlene som investeres i kampen mot Aids, til mannlig omskjæring. Oppfordringene fra WHO har foreløpig ikke vært nok til at landene tar praksisen på alvor.