Verden

Putin har en helt spesiell kalender. Slik har du ikke sett ham før.

putinkalernder-aBHU3Xl25q.jpg
September: "Generøsiteten til sjelen i vårt folk går aldri tom. Deres vennlighet, ømhet, hjertelighet, de vennligste menneskelige følelser og hensikter tar aldri slutt".

Her er Vladimir Putin-kalenderen for 2016. I løpet av noen uker før jul ble den revet bort i aviskioskene i Moskva.

  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

Hva mener Putin om fisker, damer og sport? Svaret kommer i den nye kalenderen som skal inspirere russere det neste året.

"Nå kan du tilbringe hele året med Putin".

"Jo mer vennlighet og kjærlighet det vil bli, jo mer selvsikre og sterkere vil vi bli. Og det betyr at vi vil lykkes", sier Putin på første side av sin 2016-kalender. Kalenderen var så populær at de første 200.000 eksemplarene raskt ble utsolgt.

2016-kalenderen ble laget av den russiske tabloidavisen "Stjerner og Råd", og er ment å oppmuntre russere med et nytt, hyggelig bilde av Putin for hver måned.De 200.000 Putin-kalenderne ble raskt utsolgt.

I Russland mener 89 prosent av de spurte at Putin gjør en god jobb som Russlands president.

Her kan du se noen av kalenderbildene:

Skal inspirere russere

Hvert bilde i Vladimir Putin-kalenderen er utstyrt med et kjent sitat. Før jul kom det ut en egen bok på 400 sider med Putins fremste taler og intervjuer.

I mars-utgaven av Putin erklærer at han "liker alle russiske kvinner".

— Personlig synes jeg russiske kvinner er de mest begavede og vakreste", sier Putin med en blomst i hånden.

I aprilkalenderen oppfordrer Putin unge russere til å holde seg vekk fra tobakk, alkohol og narkotika. Bildet viser Putin som trener under et opphold i Sochi ved Svartehavet.

Hvorfor sender russerne fallskjermjegere til Nordpolen?

Les også

Putin - nå også på Nordpolen

Vekker oppsikt i utlandet

Siste side av Putin-kalenderen 2016: "Jeg tenker at en levetid ikke er nok til å besøke alle hjørner av vår land, selv de vakreste og mest autentiske stedene". Russiske myndigheter satser kraftig på at russere skal droppe utenlandsferien – og i stedet feriere i Russland. Rubelens fall ha dessuten gjort det svært dyrt for vanlige russere å reise utenlands.

Til en pris av bare 78 rubler, noe som tilsvarer 9 norske kroner, er kalendergaven så billig at alle russere har råd til å kjøpe den. Dermed har den blitt en ekstra populær nyttårsgave.Den uvanlige Putin-kalenderen vekker forundring og overraskelse i en rekke utenlandske medier og blogger:

"Bisarr", mener britiske Mirror, som synes det er absurd å se bilder at den russiske presidenten mens han lukter på blomster, koser hunder og fisker i bar overkropp.

"Nå kan alle fansene tilbringe hele året med Putin", spøker CNN.

"En god ide for de som handler julegave i siste listen", skriver BBC.

Hvorfor er Putin bekymret for lastebilsjåførene?

Les også

Kreml la seg ut med sibirske sjåfører. Det var ikke så lurt.

— Europa elsker visst Putin i overkropp

Russiske medier og blogger synes på sin side det er morsomt at 2016-kalenderen er blitt et viralt fenomen i Europa og USA. Russerne er overrasket over at store medier har omtalt saken, og ser ikke helt hva som er så morsomt med en vanlig kalendar:

— Europeiske journalister elsker visst Putin i bar overkropp, skriver Rus.tvnet.

-Putin-kalenderen vekker beundring i Vesten, bemerker nettstedet Ridus, som har funnet ut at hele saken startet med at en engelsk student i St. Petersburg sendte kalenderbildene til Daily Mail i London.

På Ebay ble den spesielle Putin-kalenderen verdsatt til 1275 kroner i formiddag etter en budrunde de siste dagene.

Minst 16 personer hadde lagt inn bud på kalenderen.

Alle vil tjene penger på Putin

Det finnes et stort antall forskjellige Putin-kalendere. Mange vil tjene en ekstra rubel på den nye persondyrkelsen av den russiske presidenten.

Det spesielle med denne utgaven er at den trolig er godkjent av Kreml.

I tillegg selges for eksempel egen Putin-vodka og Putin-kaviar. Kvaliteten på kaviaren og vodkaen er ikke den beste, og selger mest blant russere som ikke har så god råd.

Turistbransjen har imidlertid også forstått at Vesten er opptatt av Putin. Mange av Putin-skjortene, Putin-koppene, Putin-luene og Putin-tallerknene som selges, er på engelsk og utelukkende beregnet på utenlandske turister.

Vil du vite mer om hvorfor Putin er så populær blant russerne? Les A-magasinet fredag.

Kan Donald Trump bli USAs neste president? Aftenpostens korrespondent oppsummerer det politiske året i USA i podkasten Aftenposten Verden.Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm.

Les også

  1. Putins neste trekk kan overraske mange

  2. Putin vil ha kvinner til å føde. Russlands fremtid står på spill.

  3. Her er Putins nye plan. Han tror NATO og USA er ute etter Russland.

  4. Dansen skjuler en befolkningskrise: Alexander (75) er helt rå til å sjekke.