Verden

32 år for Glasgow-bomber

Den britiske doktoren som er dømt for terrorforsøk i London og Glasgow i fjor, fikk livstid.

Politiet friga i sommer dette bildet av de utbrendte restene av bilen som ble brukt til det mislykkede terrorangrepet mot flyplassen i Glasgow i juni i fjor. Bilal Abdulla fikk 32 års fengsel.
  • Stine Barstad

Les også:

Les også

- Planla tilfeldig massemord

Den 29 år gamle legen Bilal Abdulla ble i dag dømt til fengsel på livstid, med en minimumstid på 32 år.

Abdulla plasserte sammen med ingeniørvennen Kafeel Ahmed to bilbomber midt i Londons teaterdistrikt i juni i fjor. Heldigvis gikk ingen av bombene av.

Dagen etter kjørte de to en jeep lastet med bensin og gassbeholdere inn i flyplassen i Glasgow. Bilen krasjet inn i hovedinngangen, og de to mennene kastet bensinbomber og sloss med politiet før de ble overmannet. Ahmed helte bensin over seg selv og tente på, og døde senere av skadene han fikk.

Mot invasjonen

Abdulla født i Storbritannia, men vokste opp i Irak, og det kom frem i retten at han hadde sterke grunner til å være i mot invasjonen av Irak.

— Men du er født med intelligens, du ble født inn i en priviligert posisjon i Irak, og du er utdannet lege. Alle bevisene gjør deg til en veldig farlig mann, og du utgjør en stor risiko for alvorlig skade for det britiske folk i den sinnstilstanden du er i nå. Dette faktum, samt omstendighetene rundt lovbruddene i seg selv, gjør at den eneste mulige dommen er en livstidsdom, sa dommer Mackay ifølge the Guardian.


Les mer om terrorangrepene i London og Glasgow her:

Abdullas forsvarer hevder at klienten var drevet av politikk, og ikke religion.

Ifølge The Guardian var Abdulla på britisk etteretnings overvåkningsliste allerede et drøyt år før de mislykkede angrepene fant sted. De skal imidlertid ikke ha hatt noen bevis for at han planla et angrep.

Frifunnet

En annen lege, Mohammed Asha, ble i går frifunnet på alle punkter. Han ble arrestert sammen med sin kone på motorveien i nærheten av Manchester noen timer etter angrepet på flyplassen i Glasgow. Han var ikke anklaget for å ha deltatt i angrepene, men for å ha hjulpet terroristene "finansielt og spirituelt".

Politiet fikk i retten krass kritikk for måten avhørene av Asha ble utført på, og for at han lenge ble nektet bistand av advokat.

Dommeren sa han håpet Asha kunne gå tilbake til livet sitt slik det var før han ble arrestert. Asha holdes imidlertid fortsatt i varetekt, og har blitt utvist fra Storbritannia fordi myndighetene mener hans nærvær i landet ikke er til det beste for landets sikkerhet på grunn av hans vennskap med Abdullah og Ahmed.

Les også

  1. Bilbombe funnet i Londons teaterstrøk

  2. Bil med sprengstoff sto i parkeringshus

  3. Brennende bil kræsjet i Glasgow flyplass

  4. To leger mistenkes <br/>for å være terrorister

  5. - To menn utførte <br/>de tre angrepene