Verden

Barak: - Vi er ikke ute etter krig

Israel går inn i Gaza for å hindre flere rakettangrep mot Israel.

Aksjonen på Gazastripen kan bli langvarig, og Israel har kalt inn titusener av reservetropper. På bildet forbereder soldater seg på å gå inn i Gaza. RONEN ZVULUN/REUTERS

 • Flemming Trondsen
 • Halvor Tjønn
 • Nils Christian Helle

I går krysset israelske bakkestyrker grensen til Gaza, og israelske forsvarsmyndigheter bekreftet at en bakkeoperasjon er i gang på den tett befolkede landstripen.Men ifølge israelske sikkerhetstalsmenn har ikke Israel til hensikt å gjennomføre en okkupasjon av Gaza, slik de gjorde etter seksdagerskrigen i 1967, melder nyhetsbyrået Associated Press.Fra 1967 og 27 år frem i tid okkuperte Israel Gaza, men ga slapp på området etter at Osloavtalen ble inngått, skriver Wikipedia.Så hva er da hensikten med bakkeoperasjonen, hvis ikke okkupasjon? Artikkelen fortsetter under bildet.

MARCO LONGARI

— Målet er å forsøke å sikre noen av områdene som har blitt brukt til å avfyre mange, ja tusener av raketter mot israelske sivile, sier major Avital Leibovich, talskvinne for den israelske hæren, til CNN.

- Hverken lett eller kortvarig

Israels forsvarsminister Ehud Barak holdt en fjernsynstale etter at operasjonen var i gang, og la ikke skjul på at tiden fremover vil bli vanskelig.- Det vil ikke bli lett og det vil ikke bli kortvarig, sa han.

-

— Vi er ikke ute etter krig, men vi vil ikke la våre innbyggere bli utsatt for de vedvarende Hamas-angrepene, sa Barak.Samtidig understreket han alvoret den nye fasen innebærer for Israel selv.- Jeg vil ikke narre noen. Innbyggerne sør i Israel går harde tider i møte, sa han ifølge den isreaelske avisen Haaretz.

- Gir oss ikke

Hamas, på sin side, lovte at palestinerne ville gi Israel motstand.- Dere vil snart finne ut at Gaza er Guds vrede, sa Hamas’ politiske leder Khaled Meshaal, melder Al Jazeera.- Vi vil ikke gi oss, sa Meshaal. Artikkelen fortsetter under bildet.

MUHAMMED MUHEISEN

Støre:— Trekk troppene ut

Samtidig med at ordkrigen har rast i de nærmeste timene etter at invasjonen var et faktum, strømmer det på med reaksjoner fra verdenssamfunnet.Mens EUs formannskap sier de ser på bakkeoperasjonen som et defensivt trekk og ikke et angrep, fordømmer EU-medlemmet Frankrike operasjonen. På samme måte fordømmer franskmennene væpnede palestineres rakettangrep mot Israel, skriver Reuters.Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier i en pressemelding sent lørdag kveld at

Les også

Norge krever at Israel trekker seg ut

Han ber Israel om umiddelbart å trekke ut troppene.FN vil lørdag kveld amerikansk tid avholde et krisemøte i forbindelse med den dramatiske situasjonen på Gazastripen, men før møtet krevde FNs generalsekretær Ban Ki-Moon en slutt på bakkeoperasjonen i Gaza.

Stor risiko

Militære observatører har lenge ment at en bakkeoperasjon mot Gazastripen vil innebære betydelig risiko for israelske militære. Når man ikke har vært i stand til å slå ut rakettbatteriene til Hamas fra luften og sjøen, tyder det på at man rett og slett ikke vet hvor batteriene befinner seg. Artikkelen fortsetter under bildet.

ALI MUHAMMED

Hva man imidlertid vet med stor sikkerhet, er at utskytingsrampene er godt kamuflert og at de ligger bokstavelig talt kloss opptil steder der det bor sivile palestinere som ikke nødvendigvis har noen befatning med Hamas, en organisasjon som både av EU og USA betraktes som en terroristgruppe.Israelske myndigheter kaller nå inn titusenvis av reservesoldater, og en talsmann for hæren sier ifølge Sky News at de vil bruke «så lang tid de må» på bakkeoperasjonen.

 1. Les også

  Israel varsler langvarig offensiv

 2. Les også

  Israel trenger inn i Gaza

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Israelske luftangrep mot Gazastripen etter over 300 raketter mot Israel

 2. VERDEN

  EU ber om stans i rakettangrep mot Israel

 3. VERDEN

  Frykt for ny krig på Gazastripen

 4. VERDEN

  Medier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel

 5. VERDEN

  Israel bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep

 6. VERDEN

  Rakettangrep fra Gaza mot israelsk by