Verden

- Israel planlegger Gaza-angrep

Forsyninger slipper inn til Gaza-stripen. Det kan være et dårlig tegn.

Naskerte militante palestinere viser muskler i Bureij på Gazastripen. Foto: HATEM MOUSSA / AP PHOTO

 • Carl Alfred Dahl
  Journalist

Israel har begynt å slippe inn forsyninger og humanitær hjelp til Gazastripen for første gang på halvannen uke. Israelsk presse tolker det som en forberedelse til en militæroffensiv.

Fredag åpnet Israel en grenseovergang til Gazastripen etter ti dager med full stans av alle forsyninger.

Ifølge Israels forsvarsminister Ehud Barak var det han som beordret åpningen av grenseovergangen, etter en rekke formaninger fra internasjonale hjelpeorganisasjoner.

Jerusalem Post melder at Egypt styrker sikkerheten langs landets grense mot Gaza, i påvente av en militær operasjon fra israelsk side.

Barak og Israels statsminister Ehud Olmert skal møtes søndag, i forkant av den ventede militæroffensiven.

Rakettregn

Samtidig fortsatte avfyringen av raketter og granater fra Gazastripen mot Israel. Men antallet var betydelig mindre enn tidligere i uken, og ingen på israelsk side av grensen ble såret.

Derimot ble to palestinske jenter drept da en rakett som trolig var ment for mål i Israel, i stedet traff huset der barna bodde i Beit Lahia nord på Gazastripen.

På julaften avfyrte militante palestinere over 80 raketter og granater mot Israel. Olmert har oppfordret palestinerne til å avvise Hamas og advarte dem samtidig om at han ikke vil nøle med å bruke makt om ikke rakettregnet over det sørlige Israel stanser.

– Begrenset offensiv

Men det at forsyninger nå får slippe inn på Gazastripen, behøver ikke være et tegn på at den spente situasjonen i området er i ferd med å bedre seg.

Olmerts sikkerhetskabinett har ifølge den israelske avisa Haaretz gitt klarsignal til å innlede en «begrenset» militæroffensiv mot Gazastripen, med både kampfly og bakkestyrker.

Men før noen militæraksjon settes i gang vil Olmert sørge for at hjelpesendinger når fram til Gazastripen for å unngå en storstilt humanitær krise som følge av offensiven, skriver avisen.

Israel har også tidligere åpnet for forsyninger til Gazastripen i forkant av militære angrep og offensiver, ifølge Reuters.

Drivstoff og mat

Palestinske arbeidere sier at Gazastripens viktigste kraftverk har fått drivstoff og at lastebiler med mat har passert grensen.

Rad Fattouh, som koordinerer leveringen av forsyningene, opplyser at rundt 100 lastebiler med korn, humanitær hjelp og varer skulle ankomme Gazastripen i løpet av fredagen.

Gazastripen har vært under en streng israelsk blokade etter at Hamas fikk kontroll over området i 2007.

Spenningen i Midtøsten har økt etter at en seks måneder lang våpenhvile gikk ut forrige uke.

 1. Les også

  Ingen julefred i Gaza

 2. Les også

  Israel preget av frykt

 3. Les også

  - Militære sammenstøt på Gaza er uunngåelig

To palestinske jenter ble drept da familiens hus ble truffet av en rakett som trolig var ment å treffe mål i Israel. Foto: MOHAMMED ABED

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Israel stenger den siste grenseovergangen til Gaza

 2. VERDEN

  Israel vurderer å slippe varer inn på Gazastripen

 3. VERDEN

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 4. VERDEN

  Israels statsminister: Vi har påført Hamas store tap på Gazastripen

 5. VERDEN

  Hamas: Våpenhvile på Gazastripen etter at to tenåringer ble drept lørdag

 6. VERDEN

  Israelske luftangrep mot Gazastripen etter granatangrep