- Mann kurert for AIDS

Men metoden er livsfarlig.

Lege Gero Huetter (t.v.) har suksessfullt kurert en mann for AIDS. Her flankert av sykehusdirektør Eckhard Thiel ved Berlins Charite sykehus.

Ifølge New York Times og The Wall Street Journal har tyske leger kurert en mann med AIDS ved å gi ham transplanterte stamceller fra en person som er naturlig immun mot viruset.

Men metoden som er brukt er svært risikabel. At mannen i tillegg til AIDS hadde leukemi, rettferdiggjorde forsøket med den svært risikable stamcelle-transplantasjonen.

30% dør av behandlingen

Metoden innebærer at man fullstendig utraderer pasientens immunsystem, inkludert benmargen, med stråling og medisiner. Mellom 10 og 30 prosent av alle som får en slik behandling dør.

— Jeg tar heller medisin, enn å gå gjennom en slik behandling, sier dr. Robert C. Gallo, leder for «Institute of Human Virology» ved University of Maryland. Medisinen han henviser til er dagens livsforlengende AIDS-medisiner.

Virusfri i 20 måneder

I tillegg til risikoen, er det vanskelig å finne en donor. Denne må både ha en machende vevstype, og en sjelden genetisk mutasjon der donoren er immun mot HIV.

«Forsøkskaninen» har nå vært virusfri i 20 måneder, og det uten å ha tatt aids-medisiner. Forskerne bak forsøket mener de har funnet en måte å kurere AIDS på, men de fleste eksperter tviler på at metoden kan bli «hyllevare».

Men suksessen i Tyskland gir AIDS-forskere håp om at de kan kunstig overføre den såkalte «Delta 32»-mutasjonen som gjør bæreren immun mot HIV.