Verden

Fransk politi: Terrormistenkte planla å angripe julemarkedet i Paris og Disneyland

Fem menn som nylig ble pågrepet i Frankrike, mistenkt for å ha planlagt terrorangrep 1. desember, handlet på ordre fra et IS-medlem i Irak eller Syria, ifølge fransk politi.

En fransk soldat holder vakt ved julemarkedet i Marseille, hvor minst en av de mistenkte holdt til. Foto: JEAN-PAUL PELISSIER / X00211

  • NTB
  • Petter Winther

Statsadvokat François Molins i den nasjonale antiterrormyndigheten møtte pressen i Paris fredag. Han bekrefter at de pågrepne antagelig forberedte å utføre et angrep i Paris-området 1. desember.

– Jeg ønsker å gratulere etterretningstjenesten, politi og dommere som har klart å ødelegge dette terrornettverket og som har advart oss mot et storstilt angrep, sa president François Hollande på fredag.

Statsadvokat Molins har karakterisert det planlagte angrepet som «dødelig».

Flere franske medier beskriver dette som det mest dramatiske terrorangrepet som har vært unngått i løpet av det siste året.

  • 13. november for litt over ett år siden slo terroristene til mot Paris. 130 mennesker ble drept. Her er dramaet i Paris minutt for minutt.

En av terroristene har innrømmet at de hadde planer om å angripe julemarkedet i Paris 1. desember. Foto: CHARLES PLATIAU / X00217

Hadde planer om å angripe julemarkedet og Disneyland

Ifølge Le Figaro hadde mennene planer om å angripe julemarkedet på Champs-Élysées, Disneyland Paris, kafeene i området nordøst for sentrum i Paris og en rekke andre kjente steder. Politiet har enda ikke klart å finne ut hvilke av disse stedene de mistenkte hadde planer om å slå til mot.

Ifølge politikilder som Le Parisien har snakket med skal det ha planen ha vært å utføre koordinert angrep mot flere av disse stedene.

En gjennomgang av mobilen til en av de mistenkte har vist at vedkommende hadde søkt på disse stedene ved hjelp av Google Map.

I tillegg har en av de mistenkte sprukket i avhør og innrømmet deler av planene, skriver Le Parisien.

Franske soldater holder vakt ved julemarkedet i Strasbourg, hvor flere av de mistenkte holdt til. Foto: VINCENT KESSLER / X00403

Mennene hadde våpen og mye ammunisjon

De fem mennene som er mistenkt i saken, ble pågrepet søndag i Strasbourg og Marseille etter flere måneder med etterforskning.

Under ransakelser på flere adresser i de to byene fant politiet to håndvåpen av typen Sig Sauer og Glock, to automatpistoler, i tillegg til store mengder ammunisjon i kaliber 6,35 og 9 mm.

Mennene hadde også planlagt å filme angrepet.

Les også

Først skjulte terroristene seg blant flyktningene. Så angrep de Paris og Brussel.

Fikk ordre fra IS

De fem mistenkte hadde ifølge statsadvokat Molins sverget troskap til IS.

– De var i direkte kontakt med et IS-medlem i Irak eller Syria som ga dem ordre, sa Molins ifølge La Liberation.

«Ting som ble funnet i Strasbourg forteller at de mistenkte hadde en svært sterk troskap til IS, i tillegg til at de glorifiserte martyrdøden, skriver Le Figaro.

Ingen av franskmennene var kjent av politiet

Fire av de mistenkte er franskmenn, mens den femte er fra Marokko, skriver La Liberation.

Kun marokkaneren var kjent av de franske etterforskerne fra før. De fire franskmennene er mellom 35 og 37 år, og ingen av disse hadde blitt registrert som radikalisert av franske etterforskere.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Frankrike
  3. Terror
  4. Paris