Verden

Amerikaner løslatt i Nord-Korea etter ett år i koma

Nord-Korea har løslatt amerikaneren Otto Warmbier, som i fjor ble dømt til 15 års straffarbeid. Han har ligget i koma siden mars i fjor, ifølge familien.

Den amerikanske studenten Otto Warmbier under rettssaken i Nord-Korea i fjor, da han ble dømt til 15 års straffarbeid. Tirsdag ble han løslatt. Foto: AP / NTB scanpix

USAs utenriksminister Rex Tillerson bekreftet tirsdag at Warmbier var på vei til USA etter å ha blitt sluppet fri fra fengsel i Nord-Korea.

Warmbiers foreldre Cynthia og Fred Warmbier opplyser at sønnen ligger i koma og at de har blitt fortalt at han har vært komatøs siden mars i fjor. Det fikk de imidlertid vite først for en uke siden.

– Vi vil at verden skal vite hvordan vi og vår sønn er ofre for en brutalisering og terrorisering fra pariaregimet i Nord-Korea. Vi er svært takknemlige for at han omsider vil være med mennesker som elsker ham, sier de i en uttalelse tirsdag.

Ekteparet Warmbier forteller til avisen The Washington Post at de ble fortalt at sønnen hadde blitt syk av botulisme og fikk en sovetablett som han ikke har våknet av.

Ifølge Tillerson er amerikanske myndigheter i kontakt med nordkoreanske myndigheter for å få løslatt tre andre amerikanske statsborgere som sitter fengslet i landet.

Warmbier (22) besøkte Nord-Korea sammen med flere andre studenter da han ble pågrepet på nyttårsaften 2015 etter å ha tatt med seg en propagandaplakat fra hotellet han og reisefølget hans bodde på. I januar i fjor ble han dømt til 15 års straffarbeid etter en rettssak som varte kun én time.

Nyheten om løslatelsen kommer samme dag som den tidligere amerikanske basketballstjernen Dennis Rodman er tilbake i Nord-Korea. Det er imidlertid ikke kjent om Rodman har hatt noe med løslatelsen å gjøre.

 1. Les også

  Amerikaner løslatt i Nord-Korea etter ett år i koma

 2. Les også

  Nord-Korea-lederens bror fryktet regimets drapsmenn, følte han levde på lånt tid

 3. Les også

  Nord-Korea: CIA planla å drepe Kim Jong-un

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Nord-Korea
 2. Pyongyang

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Otto Warmbier, den amerikanske studenten som var fanget i Nord-Korea, er død.

 2. VERDEN

  Historien om hvordan Otto Warmbier endte opp som fange i verdens mest isolerte land

 3. VERDEN

  Over 2000 tok farvel med Otto Warmbier. Bisatt i hjembyen.

 4. VERDEN

  Familien reagerer på Trumps skryt av Kim

 5. VERDEN

  Otto Warmbiers foreldre saksøker Nord-Korea for tortur og drap

 6. VERDEN

  De vil stille Nord-Korea til ansvar for sønnens død