Verden

Otto Warmbier, den amerikanske studenten som var fanget i Nord-Korea, er død.

22-åringen døde på sykehus i Cincinnati i USA bare noen dager etter at han kom tilbake til hjemlandet, opplyser familien. - Han ble drept av Kims regime, sier senator John McCain.

Rettssaken mot Otto Warmbier varte i bare en time. Han ble dømt til 15 års straffarbeid. Kim Kwang Hyon / AP / NTB scanpix

 • Tarjei Kramviken
 • Kjetil Hanssen
  USA-korrespondent

Nord-Korea løslot amerikaneren i forrige uke. I fjor ble han dømt til 15 års straffarbeid for å ha stjålet en propagandaplakat. Han har ligget i koma siden mars i fjor, ifølge familien. Mandag ettermiddag døde han på sykehuset i Ohio.

«Dessverre gjorde den grusomme torturen og mishandlingen vår sønn ble utsatt for, at ingen andre utfall var mulig enn det triste vi opplevde i dag», skriver familien i en uttalelse.

John McCain: – Kims regime drepte ham

Den republikanske senatoren og tidligere presidentkandidaten John McCain er ikke nådig i sin beskrivelse av nordkoreanernes behandling av Warmbier.

– La oss si det rett ut: Otto Warmbier, en amerikansk borger, ble drept av Kim Jong-uns regime. I det siste året av livet, gjennomlevde han det marerittet som det nordkoreanske folk har vært fanget i i 20 år med tvangsarbeid, massesult, systematiske grusomheter, tortur og drap, sier McCain i en kunngjøring.

Presidenten kondolerte familien

President Donald Trump og førstedame Melania kondolerer familien i en erklæring fra Det hvite hus.

– Ottos skjebne forsterker min regjerings besluttsomhet til å forhindre at slike tragedier skjer med uskyldige mennesker begått av regimer som ikke respekterer rettssikkerhet og menneskelig anstendighet, sier Trump.

I koma da han kom hjem

22-åringen lå fortsatt i koma da han ble fløyet til USA i forrige uke. Han hadde da vært i fangenskap i det lukkede landet i 17 måneder.

De amerikanske legene som behandlet ham, klarte ikke umiddelbart å fastslå hva som hadde forårsaket den alvorlige hjerneskaden han kom hjem med. Nordkoreanske myndigheter har opplyst at Warmbier havnet i koma etter at han hadde pådratt seg botulisme og fått en sovetablett. De amerikanske legene har ikke funnet spor etter botulisme - en alvorlig lidelse ofte forårsaket av matforgiftning.

Warmbier brast i tårer under rettssaken da han innrømmet han hadde stjålet plakaten. KCNA / Reuters / NTB scanpix

Sykehuset opplyste sist uke at han ikke reagerte på stimuli. Han kunne åpne øynene og blunke, men han viste ingen tegn til å forstå når han ble tilsnakket eller bedt om å gjøre noe, skriver NTB.

Nord-Korea sa forrige uke at Warmbier, som var student ved Universitetet i Virginia, ble løslatt «på humanitært grunnlag».

En time lang rettssak

Warmbier var på besøk i Nord-Korea sammen med flere andre studenter da han ble pågrepet på nyttårsaften 2015 etter å ha tatt med seg en propagandaplakat fra hotellet han bodde på.

Mandag offentliggjorde sykehuset i delstaten Ohio en uttalelse fra Warmbiers familie som opplyser at han er død. KYODO / Reuters / NTB scanpix

Warmbier brast i tårer under rettssaken da han innrømmet han hadde stjålet plakaten.

I januar i fjor ble han dømt til 15 års straffarbeid etter en rettssak som varte kun én time.

Det sitter ytterligere tre amerikanske borgere og en kanadier fast i det isolerte landet. De er anklaget for spionasje eller statsfiendtlig virksomhet.

Det kinesiske reisebyrået som arrangerte Warmbiers tur, Young Pioneer Tours, sier på sin Facebook-side at de nå vil slutte å sende amerikanere til Nord-Korea.

– Ingen tidligere pågripelser i Nord-Korea har endt på slikt tragisk vis. Vurderingen er at risikoen for amerikanere som besøker Nord-Korea, er blitt for høy, skriver selskapet.

Young Pioneer Tours opplyser at de ikke fikk møte Warmbier etter fengslingen, men ble forsikret om at han hadde de bra.

 • «Jeg heter Matthew Miller, og jeg soner seks år i Nord-Korea»
 • Så mye sterkere er Nord-Koreas atombomber blitt
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Nord-Korea
 2. USA

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Amerikaner løslatt i Nord-Korea etter ett år i koma

 2. VERDEN

  Historien om hvordan Otto Warmbier endte opp som fange i verdens mest isolerte land

 3. VERDEN

  Otto Warmbiers foreldre saksøker Nord-Korea for tortur og drap

 4. VERDEN

  Over 2000 tok farvel med Otto Warmbier. Bisatt i hjembyen.

 5. VERDEN

  Nord-Korea avviser at Otto Warmbier ble torturert

 6. VERDEN

  Amerikaner satt fri i Nord-Korea har alvorlige hjerneskader