Verden

Disse G20-demonstrantene frykter tysk politi mest

HAMBURG/OSLO (Aftenposten): Massive demonstrasjoner har ødelagt planene til flere G20-deltagere. Statsminister Erna Solberg måtte avlyse en tale fredag morgen fordi politiet mente det ikke var trygt å forlate hotellet.

En demonstrant veiver et flagg foran en haug påtent søppel utenfor det beryktede Rote Flora-huset i Hamburg. Kulturhuset har vært okkupert siden 1989 og er et sentrum for radikale aktivister.
  • Torgeir Mortensen
  • Ingrid Brekke
    Journalist
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

– Demonstrantene har ikke vunnet, men de har skapt litt mindre nattesøvn for den norske statsministeren, sier Erna Solberg til pressen i Hamburg.

Kortesjen hennes ble forhindret på vei tilbake fra en konsert torsdag kveld, og hun kom ikke hjem før halv to. Fredag morgen måtte hun avlyse en tale til en tenketank på grunn av store demonstrasjoner ved hotellet.

– Det er helt legitimt å demonstrere, men det er ikke legitimt å sette fyr på biler og kaste rundt på røykbomber, sier Solberg.

Flere andre deltagere har også blitt forhindret av demonstrantene, blant annet Donald Trumps kone Melania som ble sittende fast på hotellet.

100.000 demonstranter

Totalt er det meldt inn 30 demonstrasjoner før årets G20, den største er planlagt lørdag formiddag. Der er det ventet minst 100.000 deltagere.

Blant alle klimabekymrede, antikapitalistiske, anti-Trump eller på andre vis motiverte demonstranter er tyske myndigheter først og fremst bekymret for en gruppe, nemlig de svartkledde såkalte autonome.

  • Antall ekstremister øker i Tyskland. Her kan du lese mer om sikkerhetsmyndighetenes ferske rapport.

I møte med vannkanoner viser denne demonstranten fingeren til det tyske politiet i Hamburg.

8000 voldelige demonstranter

Tyske sikkerhetsmyndigheter har forberedt seg på at 8000 voldsklare venstreekstreme vil protestere mot G20-møtet. Voldelige aksjoner er for lengst i gang. I tillegg organiseres blokader som forsinker G20-deltagerne.

Ifølge Bild fredag morgen var 111 politimenn skadet, fem av dem alvorlig nok til sykehusopphold. I tillegg til flaskekasting er også en rekke biler og barrikader satt i brann. Flere demonstranter er også skadet og 15 er satt i varetekt.

Tysk politi bruker vannkanoner mot G20-demonstrantene.

De autonome er kjent i Tyskland siden 60-tallet. De har ingen klar felles ideologi, men er generelt venstreradikale eller anarkister, antirasister, antifascister og anti-globalister. De er særlig kjent for husokkupasjoner og voldelig protest. De fleste holder til i Hamburg og Berlin.

G20-møtet finner sted bare et par kvartaler unna landets mest berømte autonome kulturhus: Rote Flora. Det tidligere teateret har vært okkupert siden 1989 og er et sentrum for radikalt engasjement – men også selve symbolet for politisk motivert voldsbruk, skriver Wikipedia.

En demonstrant sitter på en oppblåsbar delfin under en G20-demonstrasjon i dag.

Bekymret for fremtiden

I tillegg til de radikale aktivistene består demonstrasjonene av et bredt spekter politiske meninger. Mange demonstrerer mot kapitalisme og politisk handlingslammelse i kampen mot global oppvarming.

– I kampen for klimarettferdighet når ikke Tyskland målet sitt. Måten statsledere presenterer seg selv nå om dagen er teatralsk. Merkel kan si at Trump gikk ut av Parisavtalen, men Tyskland når ikke klimamålet sitt selv, sier 23-åringen Kurt, som deltar i demonstrasjonene, til CNN.

– Jeg kom hit fordi jeg er totalt imot G20-møtet. Møtet er hovedgrunnen til hva som er galt i verden. Kriger kan være ille, men kapitalismen dreper, sier 21 år gamle Nicklas til mediehuset.

Tysk opprørspoliti bruker vannkanoner mot G20-demonstranter.

En appell til politikere

Ett av målene med dagens demonstrasjoner er å blokkere bygatene, slik at G20-deltagerne ikke får kommet seg fra møte til møte.

Den kroatiske aktivisten Srećko Horvat er blant demonstrantene. Han skriver i et innlegg i The Guardian at budskapet med protesten er en appell til politikere om å ta hånd om globale kriger, terrorisme, flyktningkriser og klimaendringer.

Les mer om

  1. G20
  2. Tyskland