Student arrestert for knivdrapene i Egypt

En 28 år gammel mann skal stå bak knivangrepet der to turister ble drept og fire skadet. Mannen har bånd til terrorgruppen IS, sier etterforskerne.

Fredagens knivstikking fant sted på et feriested i den populære badebyen Hurghada, ved Rødehavet. To tyskere ble drept, mens fire andre ble skadet. Alle ofrene er kvinner.

Gjerningsmannen skal være Abdel-Rahman Shaaban, en 27 år gammel student uten kriminelt rulleblad med et «godt rykte i landsbyen sin», melder avisen al-Masry al-Youm på lørdag.

– Hold dere unna, jeg er ikke ute etter egyptere, sa mannen under angrepet, ifølge en sikkerhetsvakt nyhetsbyrået Al Jazeera har snakket med.

Hadde kontakt med IS

Hittil er det ikke kjent om IS tar på seg ansvaret for angrepet, men ifølge de egyptiske etterforskerne skal attentatmannen ha koblinger til terrorgruppen.

– Han kommuniserte med organisasjonen på IS og fikk i oppdrag å angripe utenlandske turister på strendene i feriebyen Hurghada, sier en kilde som står etterforskningen nær, melder NTB.

Det tyske utenriksdepartementet kaller i dag angrepet en «særdeles ondsinnet og kriminell handling som etterlater oss triste, opprørt og sinte.»

Svømte til stedet

Reuters hevder fredag kveld at angrepet skal ha startet på Zahabi Hotel, og fortsatt på det nærliggende feriestedet Sunny Days El Palacio. Gjerningsmannen svømte til stedet fra en strand i nærheten.

Mannen ble umiddelbart pågrepet og sitter nå i avhør hos politiet. Motivet er foreløpig ukjent.

Angrepet skjedde bare noen timer etter at fem politimenn ble skutt og drept av islamister som åpnet ild mot bilen deres i Giza, like utenfor Kairo.

Populært blant nordmenn

Aftenposten har snakket med Utenriksdepartementet, som kan fortelle at de er i kontakt med ambassaden i Kairo for å kartlegge om noen nordmenn er berørt av angrepet.

– Er det mange norske turister i området?

– Vanligvis, men vi har ikke noen fullstendig oversikt over dette. Vi oppfordrer folk til å registrere seg på reiseregistrering.no, men mange velger å ikke gjøre det.

Reiseregistrering.no er et tilbud til norske reisende som ønsker å registrere kontaktopplysningene sine hos Utenriksdepartementet. Dette vil gjøre det lettere for Utenrikstjenesten å få kontakt med reisende.

Om reiserådene vil bli endret, er det for tidlig å si noe om, ifølge UD.

VG har snakket med Haldis Fjeldberg (50) fra Bergen som bor i byen ved Rødehavet store deler av året.

– Det er tragisk det som skjedde. Utenfor hotellet og området rundt er det ekstra politi, men i resten av Hurghada er det stille og rolig, sier Fjeldberg til avisen.

Hun sier at lokale egyptere hun har snakket med, frykter at knivangrepet skal skade turismen.

Flere angrep

I januar i fjor ble tre turister i Hurghada angrepet av to gjerningsmenn med tilsynelatende IS-sympatier. Den gang var ofrene to svensker og én østerriker. Turistene slapp unna med skader.

Hurghada er en populær badeby ved Rødehavet. Mange europeiske turoperatører frakter tusener av turister til byen, som regnes for å være rimelig trygg.

Det har også vært flere islamistiske angrep på den nærliggende Sinaihalvøya den siste tiden. Disse har hovedsakelig vært rettet mot sikkerhetsstyrker, men militante har også angrepet turistmål, så vel som koptiske kristne og kirker.

Egypts president Abdel Fattah al-Sisi har erklært unntakstilstand i deler av Nord-Sinai. Norske UD fraråder alle reiser til, eller opphold på Sinai, med unntak av Sharm El Sheikh, Dahab, St. Catherine og strekningene mellom disse, skriver NRK.