Verden

Tysk politi: Dortmund-pågrepet har ingen forbindelse til angrepet

En mann som er pågrepet, mistenkt for å være IS-medlem, kan ikke kobles til angrepet mot Borussia Dortmunds spillerbuss tirsdag, opplyser tysk påtalemyndighet.

Politiet holder vakt foran spillerbussen til Dortmund etter tirsdagens angrep. Motivet for angrepet er uklart.
  • NTB
  • Sofie Aspunvik
  • Olga Stokke
    Journalist

Torsdag formidag melder tyske medier at det fortsatt er uklart hva som var motivet for at tre sprengladninger ble detonert ved spillerbussen til fotballaget Borussia Dortmund.

To ble skadet i angrepet som skjedde tirsdag kveld, forsvarsspiller Marc Bartra og en politimann. Tyske myndigheter jobber ut fra en teori om at ekstreme islamister sto bak.

Minst en av de tre eksplosivene som ble sprengt, inneholdt spiker. Eksplosjonene hadde virkningen i en radius på over hundre meter.

  • Les også: En tydelig bandasjert Marc Bartra ga sin første beskjed til omverdenen etter operasjonen.
Borussia Dortmund-spillere venter i en gate i nærheten av spillerbussen etter eksplosjonene tirsdag.

Tilknytning til IS

To personer, en 26 år gammel iraker med mulig IS-tilknytning og en 28 år gammel tysker, ble først mistenkt for å stå bak angrepet.

Torsdag sendte den tyske riksadvokaten imidlertid ut en pressemelding hvor det fremgår at det ikke er holdepeunkter for at den antatte IS-mannen var involvert i angrepet.

– Etterforskningen har til nå ikke avdekket noen indikasjoner på at den mistenkte var involvert i angrepet, heter det i en pressemeldingen.

IS-medlem i Irak

Den 26 år gamle irakeren ble pågrepet på bakgrunn av mistanke om tilhørighet til IS.

I pressemeldingen fra riksadvokaten heter det at han angivelig ble IS-medlem i Irak i 2014, og har opprettholdt kontakt med ekstremistgruppen etter at han ankom Tyskland i fjor.

Påtalemyndigheten mener at han planla og deltok i krigshandlinger da han oppholdt seg i Irak, der han skal ha ledet en gruppe på rundt 10 IS-krigere.

26-åringen blir fremstilt for varetekt torsdag formiddag.

Fant brev

Etter angrepet mot Dortmund-bussen ble det funnet tre likelydende brev i nærheten. Innholdet i brevene peker i islamistisk retning, ifølge tysk politi, som ikke har fått verifisert brevene.

I det ene brevet antydes et mulig islamistisk motiv, mens det i det andre brevet legges frem krav om at Tyskland må trekke seg ut av Syria, opplyser politiet.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)