Verden

Rapport: Russere hacket seg inn i det amerikanske valget

Et hemmelig dokument som nylig ble publisert viser at russiske hackere angrep minst én leverandør av programvare bare dager før fjorårets presidentvalg.

Et klassifisert dokument som nylig ble publisert viser at russiske hackere angrep minst en leverandør av programvare bare dager før fjorårets presidentvalg. Her takker Donald Trump velgere på Manhattan i New York etter seieren på valgnatten i fjor. Jonathan Ernst, Reuters

 • NTB

Leverandøren laget programvare som skulle brukes til avstemning under valget. Innholdet i rapporten fra amerikanske sikkerhetsmyndigheter indikerer at hackingen trengte lenger inn i det amerikanske avstemningssystemet enn det som har vært kjent til nå.

Phishing

Et klassifisert dokument som nylig ble publisert viser at russiske hackere angrep minst en leverandør av programvare bare dager før fjorårets presidentvalg. Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Rapporten fra etterretningsorganisasjonen NSA, som ble publisert av The Intercept, sier ikke noe om hackingen hadde noen innvirkning på valgresultatene. Men det fremgår at russisk militær etterretning hacket seg inn i systemet til programvareleverandøren og sendte såkalt spear phishing-e-post til mer enn hundre valgmenn i slutten av oktober eller i begynnelsen av november.

Spear phishing er en avansert form for phishing. Den retter seg gjerne mot bedrifter som blir lurt til å oppgi brukernavn og passord.

 • Les også: FBI og CIA enige: Russland blandet seg inn i USA-valget for at Trump skulle vinne

Falsk konto

Dokumentet sa russisk militær etterretning «utførte dataspionasje mot et navngitt amerikansk selskap i august 2016 åpenbart for å få informasjon om valgrelatert programvare og maskinvareløsninger, ifølge informasjon som ble tilgjengelig i april 2017».

Det antas at hackerne har brukt data fra angrepet til å opprette en ny e-postkonto for å starte en phishing-kampanje rettet mot amerikanske, lokale myndigheter.

«Til slutt sendte de prøve-e-post til to ikke-eksisterende kontoer som tydeligvis er forbundet med stemmegivning pr. post antagelig med det formål å opprette disse kontoene for å etterligne gyldige tjenester», skriver NSA i rapporten.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Russiske agenter skal ha hacket ukrainsk gasselskap sentralt i riksrettsprosessen mot Trump

 2. VERDEN

  Trump til Putin i 2007: «Jeg er en stor tilhenger av deg!»

 3. VERDEN

  Avis: Slik avslørte nederlandsk etterretning Russlands hacking av Demokratene

 4. VERDEN

  En e-post fra din datters lærer? Vær forsiktig, det kan være hackernes nye metode.

 5. VERDEN

  Robert Mueller har levert sin rapport. Den er hemmelig foreløpig, men her er det vi allerede vet.

 6. VERDEN

  «Fant du noe interessant i dokumentene jeg postet?» Fra disse lokalene hacket Kreml e-postene til Clinton for å hjelpe Trump.