50 ranere i kommandoangrep – pengebinge sprengt i fillebiter

Med militær styrke og planlegging raidet den brasilianske banden pengebingen i grensebyen Ciudad del Este i Paraguay.

Ranerne sikret seg full adgang til pengehvelvet etter å ha gått til angrep med dynamitt.

50 ranere kom i pansrede biler. De var væpnet til tennene med dynamitt, automatgeværer og skuddsikre vester. De begynte med å sette det lokale politiet ut av spill.

Brennende lastebiler sperret utkjøringen fra politistasjonen. Da de stakk av etter ranet i retning grenseelven Paranà, la de ut spikermatter for å bremse forfølgerne.

Politi og hærstyrker tok opp jakten på ranerne.

Og om hær eller politi skulle prøve seg med helikoptre, hadde de også en plan klar for denne eventualiteten: Ranerne hadde skaffet seg antiluftskyts som effektivt skulle stanse disse.

«Århundrets ran»

Allerede omtales dette som «Århundrets ran». De første estimatene var et bytte på 40 millioner dollar, ca. 350 millioner norske kroner.

Firmaet Prosegur er store på verditransport i Sør-Amerika. De vil ikke ut med nøyaktige tall, men sier at ransbyttet er lavere enn det som først ble oppgitt.

Verditransportene til Prosegur er vanligvis godt beskyttet.

Uansett er dette ett av de større ran gjort ved fysiske angrep på en pengebinge i nyere tid.

De yrkeskriminelle som i august 1963 gjennomførte det som kalles «Det store togrøveriet» i Storbritannia fikk med seg 2,6 millioner pund, som fremskrevet til i dag ville ha hatt en verdi på 337 millioner norske kroner.

NOKAS-ranet i april 2004 ga et bytte på 57,4 millioner kroner. Mesteparten av disse pengene er aldri funnet.

Lastebiler stukket i brann forsinket politiets utrykning.

Fire drept i skuddvekslinger

Én politimann og tre ranere ble skutt og drept under Paraguay-ranet. Brasiliansk politi pågrep åtte andre ranere etter at de hadde krysset grenseelven.

Det har vært andre lignende angrep på verditransportselskap i nabolandene Brasil og Bolivia de siste månedene, ifølge The Washington Post.

Myndighetene i Paraguay mistenker en brasiliansk gruppe kalt «First Capital Command» for millionbrekket.

Deres første kjente aksjon var mot et fengsel i São Paulo i sørøstre Brasil, men de er også mistenkt for å stå bak dødelige fengselsopptøyer i Brasil tidligere i år.

Fra Ciudad del Este i Paraguay er det kort vei over grenseelven til Brasil eller til Argentina.

* Narkobaronen Pablo Escobars liv blir til TV-serie