Verden

Hit drar Obama og de andre amerikanske presidentene på sommerferie

MARTHA’S VINEYARD (Aftenposten): Barack Obama, Bill Clinton, Richard Nixon og John F. Kennedy. Alle valgte en liten øy sør for Boston for å slippe unna sommerheten i Washington, D.C.

Martha's Vineyard er kjent for sine vakre strender, som her på nordkysten av øya. Foto: KRISTOFFER RØNNEBERG

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Denne saken ble publisert på ap.no første gang i juli 2015.

— Her får presidenten være litt i fred. Det tror jeg han setter pris på, sier Masha Watson (70), som synes det er topp å dele ferieparadis med presidenten.

— Skal vi se... To dusin østers og ett dusin muslinger, er du snill. Vi spiser dem her ute.

I en pose har Masha Watson (70) tre levende hummer som ligger musestille i påvente av å bli middagsmat senere på dagen.

Men akkurat nå er det en litt sen lunsjtid her ved Larsen´s Fish Market, et sted oppkalt etter nordmannen som grunnla det og som fortsatt drives av norskættede amerikanere med det samme etternavnet.

Masha Watson og ektemannen Charlie kjøpte et sommersted her på Martha’s Vineyard for snart 25 år siden, og den ferske sjømaten er noe av det som gjør at de trives så godt her.

Hver sommer flytter Masha Watson fra huset i Connecticut til landstedet på Martha's Vineyard. Hun har ingenting imot å dele den lille øya med president Obama, selv om det betyr at veiene fra tid til annen blir stengt for at han skal få slippe frem. Foto: KRISTOFFER RØNNEBERG

— Det og den friske luften. Og det rolige tempoet. Man må ta ferge for å komme hit, og det virker som om folk flest legger fra seg stresset på fastlandet, sier Watson mens hun balanserer et fat ferdigåpnede østers ut mot ektemannen, som har benket seg utenfor fiskebutikken.Hver sommer mangedobles befolkningen på den lille øya, som ligger like sør for Boston på den amerikanske nordøstkysten.

Her finner man lange, hvite strender, sjarmerende små landsbyer og gode turmuligheter. Det er et sted der folk ikke låser inngangsdørene sine.

Obama: Kan gå ubarbert i shorts

Blant trekkfuglene finner vi flere presidenter. Familien Obama har tilbrakt fem somre her. Før ham har presidentene Chester Arthur, Ulysses Grant, Calvin Coolidge, Franklin D. Roosevelt, John F. Kennedy, Richard Nixon og Bill Clinton hatt dette som et fast sted for å finne sommeridyllen.

Det kan se ut som om bildet er tatt på en karibisk øy, men dette er fra ferieparadiset Martha´ Vineyard. Foto: KRISTOFFER RØNNEBERG

– Jeg tror de kommer fordi de får være litt i fred. Det tror jeg de setter pris på. Presidenten fortjener en ferie der folk respekterer privatlivet hans, sier Watson.

Obama bemerket noe av det samme allerede i 2007, to år før han ble president.

- Dette er ett av de magiske stedene der folk fra alle ulike bakgrunner kommer sammen og ser hverandre for hvem de er, sa han da han besøkte øya for å samle inn penger til presidentkampanjen sin.

Han la til at han likte det å kunne gå ubarbert rundt i shorts, uten at noen så ut til å bry seg om det.

Obama er svært glad i å spille golf, og han rakk et stort antall runder på banene her på øya da han var her i tre uker i fjor.

Og han bodde respektabelt: Det 750 kvadratmeter store huset han og familien leide den gangen ble akkurat lagt ut for salg med en prislapp på 22,5 millioner dollar (180 millioner kroner).

På vestspissen av Martha's Vineyard ligger Gay Head, der fyrtårnet nettopp ble flyttet for å forhindre at det falt ned i sjøen. Foto: KRISTOFFER RØNNEBERG

Klar for ny øysommer

Også i år skal president Obama og familien hans ta et sommeravbrekk på den idylliske øya. Førstefamilien ankom på fredag og skal bli i to uker.

Det hvite hus skal ha begynt for flere måneder siden å planlegge hvor alle Secret Service-folkene og presidentens stab skal bo i løpet av ferieukene i august.

Sjefen på den lokale flyplassen har også sagt at han er blitt bedt om å forberede seg på det sedvanlige storbesøket, ifølge avisen.

Som alltid vil et presidentbesøk føre til at noen av naboene klager over det økte sikkerhetsopplegget eller de lange kortesjene på øyas småveier. Men Masha Watson har ingen planer om å klage over Obamas ferieplaner.

— Ja, det hender at de stenger noen veier. Men vi har god tid, og veiene er sjelden stengt for lang tid av gangen. Jeg tror de fleste som holder til her ønsker presidenten hjertelig velkommen, sier 70-åringen, før hun setter seg med ektemannen og slurper i seg en østers.

 1. Les også

  Verdenslederne på ferie

 2. Les også

  Obama har allerede spilt like mye golf som Bush

Les mer om

 1. Ferie
 2. Barack Obama
 3. USA