Verden

Carly Fiorina erklæres som vinner på Twitter

Twitteriatet har talt, og Republikanernes eneste kvinnelige kandidat, Carly Fiorina, kom svært godt ut av det der.

Carly.jpg
  • Kenneth Lia Solberg
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Nattens debatt mellom 16 republikanske presidentkadidater er over, og nå går debatten om hvem som gikk av med seieren.

På Twitter har mange erklært den tidligere Hewlett Packard-sjefen, Carly Fiorina som vinner av nattens debatt, skriver CNN. Den amerikanske nyhetskjempen viser til en strøm av twittermedlinger som erklære henne som vinner, inkludert den innflytelsesrike republikanske politikeren Newt Gingrich.

- Carly Fiorina klarte å skille seg ut på en positiv måte, sier Are Tågvold Flaten, statsviter og redaktør for nettstedet Amerikanskpolitikk.no.

Han var selv til stede under nattens debatt i Ohio. Fiorina deltok i den første av to debatter, også kalt b-debatten, hvor de syv minst profilerte av de 17 republikanske kandidatene møttes.

— Trump spilte en veldig stor rolle

— Når det gjelder hoveddebatten var det flere vinnere. Donald Trump spilte en veldig stor rolle der. Han sto midt på scenen, fikk mye taletid og mange spørsmål, og han var Trump. Han prøvde ikke å fremstå som en polert politiker, sier Flaten.

Han peker også på Florida-senator Marco Rubio og Ohio-senator Joh Kasich som to presidentkaditater som kom godt ut av debatten mellom de ti som deltok i hoveddebatten.

Flaten mener det var påtagelig å se hvordan mye av det Trump sa slo an hos publikum under debatten.

— Han spiller fortsatt etter sine egne spilleregler. Mye av det han kom med var underholdning, og folk lo og slo seg på lårene. Donald Trump har ikke kommet svekket ut av dette. Den ballongen fortsetter å stige, sier Togvold, som forteller om totalt kaos da trump entret det såkalte spin-rommet etter debatten.

Florida-guvernør, og en av Republikanernes fremste kandidater, Jeb Bush, kom helt greit ut av debatten, ifølge Togvold.

— Bush sto rett ved siden av Trump, men det virket som han ikke var interessert i å gå særlig hardt etter ham. Det virket som han var mer interessert i å fremstå som en seriøs kandidat på scenen. Jeg vil ikke si han er en vinnerne, han fremsto som anonym, sier han.

Duell om overvåkning

New Jersey-guvernør Chris Christie og Kentucky-senator Rand Paul gikk i strupen på hverandre om overvåkning under nattens debatt.

Den libertarianske senatoren Rand Paul har uttalt seg meget skeptisk om NSAs massive overvåkningsprogram, noe Christie likte dårlig.

- Vi må gi våre folk flere verktøy for å gjøre dem i stand til å gjøre dette, ikke færre, og så må vi stole på dem og sørge for at de gjør det på riktig måte, sa Christie.

- Jeg ønsker å samle inn mer informasjon om terrorister og mindre om vanlige amerikanere, responderte Paul og viste til det fjerde grunnlovstillegget i den amerikanske grunnloven.

Christie mente dette var «latterlig», og spurte retorisk hvordan man skal vite hvem som er uskyldige og hvem som er terrorister i forkant av avlyttingen.

Trump ville ikke love å støtte republikanernes vinner

Under åpningen av den republikanske debatten i Cleveland natt til fredag norsk tid ble deltakerne spurt om de kunne love å støtte partiets kandidat – uansett hvem det blir, skriver NTB.

Trump var den eneste som ikke ville gi dette løftet, og han åpnet for å stille som uavhengig i presidentvalget, selv om det vil skade Republikanerne.

– Han satser allerede på flere hester, fordi han er vant med å kjøpe politikere av alle slag, kontret senator Rand Paul.

– Jeg har gitt deg masse penger, bjeffet Trump tilbake.

Tror debatten vil skade Trump

Politisk kommentator Jan Arild Snoen tror Trumps utsagn om at han ikke vil love å støtte partiets vinnerkandidat, kan skade milliardæren.

— Jeg tro det er en avklarende ting som vil skade Trump, det er noe som kan skade ham fremover.

Han peker også på at Fox News' fokusgruppe, rundt 20 personer som følger debatten og som blir spurt om hva de mener før og etter debatten, hadde et klart mer negativt inntrykk av Trump etter debatten enn hva de hadde før.

Snoen mener Trump appellerer til en viss type velgere, som har gått lei av amerikanske politikere og politikken som føres i Washington

- Han snakker rett fra levra, eller hvor det nå er det kommer fra - det er i alle fall ikke hjernen.

Les også

  1. Sirkus Trump stjeler oppmerksomheten i republikanernes valgkamp

  2. Trump langer ut mot enda en partikollega

  3. Clinton sendte gradert materiale med privat e-post