Gadafi: - Har ikke noen makt å gi fra meg

I en tale til sine tilhengere onsdag sa Libyas leder Muammar al-Gadafi at han ikke har makten i Libya, og benektet at det er interne problemer i landet.

Gadafi dukket onsdag opp på et TV-overført møte i Tripoli for å markere 34 år med «folkemakt».

— Vi gjennomførte revolusjonen i 1969, overførte makten til folket i 1977 og jeg trakk meg deretter tilbake til teltet mitt for å hvile. Siden det har jeg ikke hatt noen makt i landet, hevdet han i talen, og mente at han derfor ikke har noen makt å gi fra seg.

— Muammar Gadafi er ikke en president, han har ikke en gang et parlament som kan oppløses, sa Gadafi om seg selv, og tilføyde at han «ikke har noen posisjon å trekke seg fra».

Besylder al-Qaida

Ifølge Gadafi er det folket gjennom folkekomiteer som har makten i Libya, ikke Gadafi selv.

- Det libyske systemet er folkets system og ingen kan gå i mot folkets makt. Folket står fritt til å velge den de mener bør ha makten, sa Gadafi, som mener at verden og utenlandske medier ikke forstår styresettet i Libya.

Foran sine støttespillere nektet han igjen for at det overhode har vært demonstrasjoner mot ham i Libya.

Diktatoren fortsatte med å anklage terrororganisasjoner, spesielt al-Qaida, for å stå bak opprøret i landet. Videre ba han FN og NATO undersøke hva som har skjedd i Libya, og påsto at terrorister er ute etter å få kontroll over Libyas olje.

Advarer USA mot blodbad

Han advarte også USA eller andre utenlandske makter går inn i Libya.

— Vil de at vi skal bli slaver igjen, slik som da vi var slaver for italienerne, sa Gadafi, og refererte til at Libya tidligere har vært italiensk koloni.

— Vi vil aldri godta det. Vi vil gå inn i en blodig krig, og tusenvis av libyere vil dø hvis USA eller NATO går inn, truet Gadafi og anklaget FN for å ta beslutninger basert på falske rapporter.

Slo tilbake

Den TV-sendte markeringen ble kringkastet på libysk fjernsyn kort etter at opprørere slo tilbake et forsøk fra Gaddafi-lojale styrker på å gjenerobre en by øst for Tripoli.

— Her er lederen deres, deres elskede, lederen for seirer og utfordringer, der han står fjellstøtt blant sine sønner, like stor som det libyske folks storhet, sa programlederen.

— Brødre, la oss rope: Allah, Muammar, bare Libya, gjentok Gaddafiselv en rekke ganger til sine støttespillere.

Saken utvides.