Verden

I forrige brexitrunde slengte han en død katt på bordet. Denne uken har ikke Johnson sagt et pip. Hva er det som skjer?

BRUSSEL (Aftenposten): I forrige brexit-runde skapte Boris Johnson fullstendig kaos og Storbritannia fikk stempel som kjeltringstat.

Det nærmer seg faretruende deadline for brexit. Nok en gang. «Nå er det på tide å fylle en tiger på tanken», sa han utålmodig i juni. Likevel har lite skjedd.
 • Eirin Hurum
  Eirin Hurum
  Europa-korrespondent

Nyhetsanalyse: Denne uken har Boris Johnsons tone vært en helt annen. Det til tross for at EU formelt varslet regjeringen i London om at de vil trekke britene for domstolen dersom de opprettholder trusselen om å bryte allerede inngåtte avtaler.

I forrige runde laget Boris Johnson er rabalder og bråk. Nå ligger han lavt.

Død katt på bordet

Til tross for «krigserklæringen» fra Brussel, lørdag ettermiddag møttes Boris Johnson og EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, til en videokonferanse.

Boris Johnson og Ursula von der Leyen møttes i London i vår. Nå må møtene foregå via videolink. Lørdag ettermiddag oppsummerte de forhandlingene så langt.

Her oppsummerte de status og diskuterte veien videre. Den veien som nå betegnes som den aller siste – enten mot stupet eller over målstreken.

Fredag ble den niende og siste forhandlingsrunden mellom britene og EU avsluttet. Nå går de inn i en ny fase. Og det er her katten kommer inn.

Forhandlingsspillet

For EU satt ganske rolig og så på da Boris Johnson gikk bananas i forrige forhandlingsrunde.

Les også

Det er ikke første gang Boris Johnson slår om seg med trusler, tomme slagord og løgn. Så skal vi tro på ham denne gangen?

Ifølge EU-diplomater var dette «the dead cat on the table»-øyeblikket.

En forhandlingsstrategi som betyr at motparten sjokkerer med å komme opp med ting som tar fokus vekk fra det som er vanskelig, røyklegger rommet og forsøker å flytte posisjonene.

I Boris Johnsons tilfelle er det at hav av problemer på hjemmebane, uro i eget parti og kladdeføre i forhandlingene.

 • På hjemmebane er hans popularitet «all time low» etter elendig håndtering av koronakrisen.
 • Det konservative partiet er igjen splittet etter at Johnson ville bryte allerede inngåtte avtaler.
 • Brexitforhandlingene står i stampe. Ved å true EU med å bryte allerede inngåtte avtaler og servere mer eller mindre veloverveide trusler, var håpet å skremme EU til å oppnå mer.

Men da britene beskyldte EU for å ville innføre matblokade mot britene, ble truslene parodiske og virket mer mot sin hensikt.

På vei inn i tunnelen?

Denne uken har britene ligget veldig lavt. Det tolker EU-diplomater som om Storbritannia er villige til å gå inn den såkalte forhandlingstunnelen.

Dette er en forhandlingssjargong som blir brukt til å beskrive sluttfasen i et forhandlingsløp. Da lukkes alle sluser, det forhandles dag og natt, ingen lekker, ingen informasjon kommer ut. En avtale nærmer seg.

Stillheten som senker seg har veldig ofte vært tegnet på at en avtale faktisk er i emning.

Storbritannias sjefforhandler David Frost og EUs sjefforhandler, Michel Barnier.

Det som er spesielt nå, er at britene ser ut til å ville være på vei inn i tunnelen, mens EU-siden holder igjen.

Britene er klare for å lande en avtale, men EUs forhandlere mener fortsatt at britene ikke har gitt nok.

– Vi venter fortsatt på den store biffen, skal EU-diplomater ha sagt, ifølge Financial Times.

– Britene har klart å røyklegge rommet, men vi klarer ikke å se hva som nå skal løse problemene, sier andre EU-kilder.

Norway-deal, nå igjen

Det er nå bare litt over 14 dager til det avgjørende EU-toppmøtet, møtet hvor en avtale etter planen skal landes. Dette har lenge vært regnet som det store «make or break»-øyeblikket.

Men det er ingen som lenger tror at dette er datoen brexit vil avgjøres. Ifølge EU-diplomater er det mer trolig at begynnelsen av november blir en mulig deadline.

Dette var fra et EU-toppmøte i fjor hvor stemningen fortsatt var god mellom Storbritannia og EU. Nå er det mistro som dominerer.

Så langt har det ikke vært noen gjennombrudd i de vanskeligste sakene. Det er særlig fiskeri, EUs krav om like konkurranseregler og den vanskelige Nord-Irland-floken.

Og mens EU forholder seg til den brexitavtalen de har forhandlet om de siste tre årene, kaster nå britene inn stadig nye alternative løsninger.

På fiskeriområdet ønsker de nå samme avtale som Norge denne uken inngikk med britene.

Og når det gjelder selve frihandelsavtalen sier Boris Johnson nå:

– Vi vil fortsette å presse på for å få samme avtale som Canada har fått med EU. Går ikke det, ønsker vi samme avtale som EU har med Australia. Vi er klare for begge disse løsningene.

Det er noe helt annet enn det britene og EU forhandler om nå.


Johnson setter ny deadline

Etter telefonmøtet mellom Johnson og von der Leyen lørdag kveld ble det bekreftet at Storbritannia og EU fortsatt ikke er i «synk» hva gjelder virkelighetsforståelsen i forhandlingene.

Det nærmer seg faretruende deadline for brexit. Nok en gang. «Nå er det på tide å fylle en tiger på tanken», sa han utålmodig i juni. Likevel har lite skjedd.

Partene ble enige om å intensivere forhandlingene frem til toppmøtet 15. oktober, men i Brussel gjentar man at det ikke betyr at EU er beredt til å gå inn i den berømmelige tunnelen.

Vi er ikke der ennå, bekreftet også von der Leyen.

Og igjen satte Boris Johnson deadline til 15. oktober for å ferdigstille en avtale.

I sommer snakket Johnson om at det var på tide å «fylle en tiger på tanken». Det skjedde ikke da. Og få tror det vil skje nå.

Les også

 1. Det er ikke første gang Boris Johnson slår om seg med trusler, tomme slagord og løgn. Så skal vi tro på ham denne gangen?

 2. De sørget for at Boris Johnson vant valget. Men nå er det disse fattige regionene i Nord-England som kaster landet ut i ny lockdown.

 3. Dette var høsten de skulle demonstrere makt og styrke. I stedet går det på troverdigheten løs.

Les mer om

 1. Britisk politikk
 2. Brexit
 3. Boris Johnson
 4. EU
 5. Storbritannia