Verden

Tømmingen av gresk flyktningleir i gang

Hundrevis av greske politifolk har startet arbeidet med å gradvis evakuere den provisoriske flyktningleiren i Idomeni ved grensen til Makedonia.

En migrant går på jernbanespor ved den provisoriske flyktningleiren Idomeni ved den gresk-makedonske grensen mandag. Tirsdag startet tømmingen av leiren.
  • NTB

De første seks bussene, som ifølge politiet hadde med seg totalt 340 personer, forlot den greske grenselandsbyen to timer etter at evakueringen startet ved daggry tirsdag.

Flyktningene og migrantene blir sendt til en ny leir nær den nordlige byen Thessaloniki. Det ble ikke meldt om vold da evakueringen startet.

Rundt 700 politifolk deltar i operasjonen i leiren, som har blitt stengt av for uvedkommende. Journalister måtte oppholde seg ved en politisperring noen kilometer unna, men kunne observere rundt 20 busser med opprørspoliti som kjørte mot leiren, mens et politihelikopter observerte situasjonen fra luften.

Regjeringens talsmann for flyktningkrisen, Giorgos Kyritsis, opplyste mandag at politiet ikke ville bruke makt under evakueringen og at operasjonen er ventet å pågå i opptil ti dager.

  • Flyktningleiren Idomeni: Her bor over 13.000 migranter i gjørme, mens Europas ledere avgjør deres skjebne

Huser tusenvis

Idomeni-leiren huser anslagsvis 8.400 personer og har vært en provisorisk leir for flyktninger og migranter som er på vei nordover i Europa. Hundrevis av beboerne er barn, hovedsakelig fra Syria, Afghanistan og Irak.

Mange er også kvinner som håper å bli gjenforent med mannlige slektninger som har klart å ta seg nordover i Europa.

Migrantene i leiren har tilbrakt en kald og våt vinter under svært kummerlige forhold. Greske myndigheter har sendt inn renholdspersonell jevnlig og har satt opp toaletter. Hjelpeorganisasjoner har imidlertid slitt med å gi migrantene tilstrekkelig mat og helsehjelp.

Har satt opp provisoriske butikker

På det meste huset Idomeni 14.000 personer, men antallet har sunket etter at Makedonia stengte grensa mot Hellas i mars. Stengingen av den såkalte Balkan-ruten har ført til at over 54.000 flyktninger og migranter nå er strandet i Hellas.

De siste ukene har Idomeni-leiren begynt å ligne en mer permanent leir, etter at migranter har satt opp provisoriske butikker som har solgt alt fra kjøkkenredskaper til brød.

Politiet og myndighetene opplyser at innbyggerne nå skal flyttes til offisielle leirer som nylig er opprettet.

Nye leire

Søndag meldte politiet at åtte busser med 400 personer hadde forlatt Idomeni, etter at greske myndigheter har prøvd å overtale beboerne til å dra til organiserte leire. Andre tok drosje til Thessaloniki eller den nærliggende byen Polycastro.

Kort tid før evakueringen kom i gang tirsdag, var det imidlertid få beboere i leiren som så ut til å være positive.

– Det er mye bedre her enn i leirene. Det sieralle som har vært der, sa den syriske flyktningen Hind Al Mkawi til AP mandag.

– Vi har allerede vært her i tre måneder, og vi vil måtte tilbringe minst seks nye måneder i leirene før vi kan flytte. Det er lang tid. Vi har ikke penger og arbeid, hva skal vi gjøre? sier hun.

Støtte fra EU

EU-kommisjonen støtter den greske evakueringsplanen og uttrykte mandag håp om at bruk av vold ikke blir nødvendig.

– Kommisjonen har gjentatte ganger uttrykt den mening at disse menneskene bør flyttes fra midlertidige leirer til mer organiserte mottak, sa talsperson Margaritis Schinas til pressen i Brussel.

Les mer om

  1. Europa
  2. Hellas
  3. Makedonia
  4. Flyktninger
  5. Migrantkrisen i Europa