Verden

– Det offisielle Europa vant valget i Østerrike

De Grønnes Alexander Van der Bellens (72) hårfine triumf over høyrepopulisten Norbert Hofer (45) er en seier for det offisielle Europa, mener en Østerrike-kjenner.

Alexander Van der Bellen (72) nyter stor respekt utenfor De Grønnes velgermasse og sikret seg hårfint seieren i presidentvalget i Østerrike.
  • NTB

– Det offisielle Østerrike er veldig lettet over å slippe det ytre-høyrestempelet de har fått en del ganger før, sier Pål Veiden, førsteamanuensis i sosiologi ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Bare 31.000 stemmer skilte de to da alle stemmene var telt opp etter den østerrikske valgthrilleren som delte befolkningen i to.

Les også

Høyrepopulist tapte med 31.000 stemmer i Østerrike

Den pensjonerte økonomiprofessoren som trakk det lengste strået, lover nå å skape dialog mellom desillusjonerte østerrikere. Resultatet viser at mange østerrikere ikke føler seg sett og hørt, sier Van der Bellen til pressen i Wien.

– Vi kommer til å trenge en annen kultur, sa 72-åringen ifølge nyhetsbyrået DPA.

Høyrepopulistisk rekord

Taperen Hofer, som representerer det innvandringskritiske partiet Frihetspartiet (FPÖ), erkjenner nederlaget på Facebook, men påpeker at valgkampen har vært «en investering i framtida».

Med 49,7 prosent av stemmene har nemlig 45 år gamle Hofer fått støtte fra over to millioner velgere.

Alexander Van der Bellen (til venstre) gikk seirende ut av kampen mot Norbert Hofer (til høyre).

– Dette er en halv seier for høyrepopulistene. De slo alle rekorder, klarte nesten å vinne med en enorm oppslutning, og har mobilisert voldsomt fram mot neste parlamentsvalg, sier Østerrike-kjenner Veiden til NTB.

De Grønnes Van der Bellen fikk 50,3 prosent av stemmene, ifølge AFP. 72-åringen blir den første presidenten i landet siden andre verdenskrig som ikke kommer fra kristendemokratene ÖVP eller sosialdemokratiske SPÖ.

«Bestefar grønn»

Van der Bellen nyter imidlertid stor respekt langt utenfor sitt eget parti.

– Han er en slags «bestefar grønn», forteller Veiden, som plasserer den nye presidenten lenger til venstre enn Norges statsminister.

Partiet De Grønne i Østerrike beskriver han som en slags blanding av norske Venstre, Høyre, SV og AP.

Presidenten i Østerrike har tradisjonelt lite makt og er mest en symbolsk figur. Den reelle makten ligger hos den ferske statsministeren Christian Kern fra SPÖ.

– Det avgjørende framover blir hvordan De Grønne utnytter valgseieren. Kanskje kan vi se for oss en mulig rødgrønn koalisjon ved parlamentsvalget om to år, sier Veiden.

Nasjonal front gratulerer

Presidentvalget i Østerrike ble sett på som en målestokk på den økende euroskeptiske og innvandringskritiske bølgen i Europa og følges derfor med stor interesse også i utlandet.

Nasjonal front i Frankrike var tidlig ute med å gratulere Hofer med et godt resultat, melder AFP.

– Denne historiske prestasjonen er garantert et forstadium til flere suksesser for alle patriotiske bevegelser i framtida, heter det i en pressemelding.

Dyp splittelse

Økonomiske nedgangstider og vedvarende arbeidsledighet har gitt ytterliggående høyrepartier vind i seilene de siste åra. Hofers store oppslutning tolkes som nok et eksempel på framgangen til euroskeptiske og innvandringsfiendtlige partier i Europa.

Resultatet i presidentvalget bekrefter en dyp splittelse i Østerrikes befolkning, spesielt i synet på EU, påpeker Veiden.

– Folket er delt mellom by og land, akademikere og det vi kan kalle arbeidsfolk. Industriarbeiderklassen har stemt på Hofer, og akademikere og særlig folk i Wien har stemt på Van der Bellen.

  • Kan ropet etter en sterk mann følge i kjølvannet av fremgang for mer populistiske partier? Hør Aftenpostens Verdens siste podkast.
    Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.

Les mer om

  1. Østerrike
  2. Europa