Mener ambassaden brukte mafiametoder

Khalid Skah beskylder den norske ambassaden i Marokko for å ha bortført de to barna hans ved hjelp av mafialignende metoder.

Den norsk-marokkanske toppidrettsutøveren Khalid Skah (42) holdt onsdag pressekonferanse. Der kom han med hard kritikk mot den norske ambassaden.

Onsdag holdt Skah en pressekonferanse hvor han la fram sin versjon av historien bak det norske medier har framstilt som en dramatisk flukt, sanksjonert av ambassaden og utenriksministeren selv.

Skahs to barn på 13 og 16 år fikk oppholde seg på den norske ambassaden i Marokko i tre dager før moren klarte å få dem med seg til Norge.

— Barna bortført

— Jeg ble frarøvet mitt liv med barna på ulovlig vis. Jeg er opprørt over de ulovlige handlingene som den norske ambassaden og norske myndigheter har begått, sa Skah onsdag.

— Det er som en bortføring utført av mafiaen, sa han.

De to barna levde et godt liv i Marokko, fastholdt Skah.

Han hevder barna ble bortført fra hjemmet hans den 13. juli.

Støre benekter

Utenriksminister Jonas Gahr Støre avviser at norske myndigheter hadde noen rolle da barna til Khalid Skah flyktet fra Marokko til Norge. - Jeg vil høre hva Khalid Skah har å si. Hvis han retter beskyldninger mot norske myndigheter, skal han få svar. Utover det kommenterer jeg ikke saken, sa utenriksminister Støre (Ap) til NTB sa Støre før kveldens pressekonferanse. Støre møtte pressen i Oslo onsdag ettermiddag i forbindelse med at Aps del av regjeringskollegiet, samt partisekretær Raymond Johansen, hadde gjennomgått og forberedt seg til valgkampen.

- Nødvergesituasjon

Støre fremholder at norske myndigheter ikke spilte noen rolle i forbindelse med at barna klarte å komme seg ut av Marokko mot farens vilje. Ambassaden hjalp de to barna da de befant seg i en nødvergesituasjon i Marokko, Støre ble forespurt og konsultert, men de reiste tilbake til Norge sammen med sin mor, ifølge utenriksministeren. - Norske myndigheter hadde ingenting med denne reisen å gjøre, sa Støre.

Viste fram bilder

De to barna levde et godt liv i Marokko, forsikret Skah onsdag. Under pressekonferansen viste han fram familiebilder og dokumenter, deriblant det som skal være karakterutskrifter fra skolen.

— Bildene viser at barna mine var i god form, de hadde gode karakterer og mange venner, sa han.

Ifølge Skah forsøker norske styresmakter nå å dekke over sine ulovlige handlinger ved å framstille ham som en forbryter. Foruten bortføring, er Skah tiltalt for grove trusler og vold mot ekskona og de to barna, skriver VG.

Skah, som vant gull på 10.000-meteren i OL i Barcelona i 1992, har både norsk og marokkansk statsborgerskap.