Kai Eide: - Største angrepet jeg har opplevd

FN-utsending Kai Eide måtte evakueres flere ganger da Kabul sentrum ble angrepet av opprørere mandag morgen.

  • Kristoffer Rønneberg

Den norske FN-sjefen satt i et møte på kontoret sitt da lyden av eksplosjoner og skudd flerret gjennom luften.

— Deler av angrepet var rettet mot UD, som ligger bare noen få hundre meter unna FN-kontorene. Først flyttet vi møtet til et kontor i kjelleren, før vi ble evakuert til en bukers. Deretter ble jeg og noen av mine medarbeidere flyttet videre til min bolig, sier Eide til Aftenposten.no.

Mens lukten av røyk siver inn i boligen, forsøker Eide å få oversikt over situasjonen.

- Det jeg foreløpig kan si, er at dette er det mest omfattende angrepet i Kabul siden jeg kom hit, sier Eide, som har vært FNs fremste representant i landet siden mars 2008.

En afghansk politimann holder oppsyn med en av bygningene som ble rammet av angrepet mandag. FOTO: AFP

«Betydelig angrep»

Han legger til at samtlige FN-ansatte er i sikkerhet etter det koordinerte angrepet, som ble rettet mot flere viktige bygninger i den afghanske hovedstaden.

— Indikerer angrepet at Taliban blir stadig sterkere?

— Å trekke vidtrekkende konklusjoner er for tidlig. Men det er klart at dette var et betydelig angrep. Det viser at de er i stand til å ta seg inn i byen, og at det er umulig å lukke byen hermetisk. Dessuten varte kampene i over to timer, noe som er uvanlig lenge, sier Eide.

Kamper i kjøpesenter

Eide forlater Kabul i mars etter to år i stillingen. Han vil ikke omtale det som «vemodig» at sikkerhetssituasjonen i byen er så sårbar på tross av FNs og NATOs iherdige forsøk på å stabilisere både hovedstaden og resten av landet.

- Dette er dessverre ting som skjer fra tid til annen. Vi lever med en sikkerhetssituasjon som er usikker. Det vet vi som bor her, sier han.

Det er foreløpig uklart hvor mange mennesker som ble drept i angrepet, som var rettet mot presidentpalasset og flere departementsbygninger i Kabul. Foreløpige rapporter melder om fire drepte og et titall sårede personer, men begge disste tallene forventes å stige.

- Fire opprørere drept

Samtidig ble flere opprørere drept av afghanske og internasjonale sikkerhetsstyrker.

— Vi kan bekrefte at fire selvmordsbombere er blitt drept, sier Zemarai Bashery, en talsmann for innenriksdepartementet, til Al Jazeera.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Denne afghanske politimannen og soldaten var blant de mange som var involvert i kampene i Kabuls gater. FOTO: AFP

De mest intense kampene foregikk i et kjøpesenter i Kabul sentrum etter at flere av angriperne forskanset seg der.

Angrepet skjedde mens flere av president Hamid Karzais nye regjeringsmedlemmer ble tatt i ed, melder nyhetsbyrået Reuters.

«Taliban kan gjøre som de vil»

Al Jazeeras korrespondent David Chater sier at han oppholdt seg på Serena Hotel, der den norske journalisten Carsten Thomassen ble skutt og drept for to år siden, da angrepet brøt ut i dag.

— Vi hørte fire eksplosjoner veldig nære hotellet. Det pågikk svært intense kamper. Det er ekstraordinært at sikkerheten er brutt på denne måten. Dette viser at Taliban kan gjøre som de vil, sier han.

Men dette er parlamentsmedlemmet Mir Ahmed Joyenda uenig i.

— Ja, de angrep viktige departementer. Men dette betyr ikke at Taliban er sterke. De kan ikke angripe militære mål, og går derfor etter de sivile. Det indikerer at de er svake, mener han.