Frankrike-terroren: Drapsmann kontaktet far som sto bak kampanje mot læreren

Mannen som drepte den franske læreren Samuel Paty, hadde på forhånd tatt kontakt med faren til en elev i klassen, ifølge politiet.

Den 47 år gamle historielæreren Samuel Paty ble fredag drept av en 18 år gammel tsjetsjensk mann. Politiet mener motivet var at Paty brukte Muhammed-karikaturer i undervisningen.

Faren sto bak en kampanje på internett som var rettet mot læreren, opplyser politikilder til AFP.

Den 18 år gamle drapsmannen hadde utvekslet meldinger på kommunikasjonstjenesten WhatsApp med mannen, som er far til en jente som gikk i Patys klasse. Det er ikke kjent hva kontakten mellom de to skal ha bestått i.

Mannen er en av 16 personer som tirsdag fortsatt holdes i politiets varetekt, ifølge kilden.

Les også

18-åring ba elever peke ut historielærer før knivangrep

Muhammed-karikaturer

Den 47 år gamle historielæreren ble drept fredag da han ble angrepet av en 18 år gammel mann med tsjetsjensk bakgrunn. Paty hadde brukt Muhammed-karikaturene i undervisning om ytringsfrihet, og politiet mener dette var motivet for drapet. Drapet regnes som et terrorangrep.

Politiet har ikke opplyst hvordan 18-åringen kom i kontakt med faren, som hadde ledet an i en krass kampanje mot Paty i forbindelse med at han hadde framvist tegningene. Men faren hadde lagt ut telefonnummeret sitt i en Facebook-melding med en video som anmodet folk om å protestere mot læreren.

Faren skal ha anklaget læreren for å fremme «pornografi» fordi en tegning viste Muhammed naken.

Flere i varetekt

Datteren var en av Patys elever, men hun skal ikke ha vært til stede i klassen da temaet om ytringsfrihet ble omtalt. Skolen har opplyst at Paty ga muslimske elever mulighet til å forlate klasserommet før han viste fram tegningene.

Faren la senere ut nok en video med flere anklager mot læreren. På videoen kan man se faren sammen med en kjent radikal islamist, som også er innbrakt av politiet.

Fem elever er også er i politiets varetekt, mistenkt for å ha hjulpet gjerningsmannen identifisere offeret i bytte mot penger.

Den 18 år gamle gjerningsmannen ble skutt og drept av politiet etter knivangrepet.