Verden

Boris Johnson har tatt vaksinen Norge har satt på pause

Statsminister Boris Johnson fikk fredag kveld vaksinen fra Astra Zeneca.

Den britiske statsministeren Boris Johnsen fikk fredag kveld Astra Zeneca vaksinen som Norge og en rekke andre land har satt på vent.

  • Torgeir Knutsen
    Journalist
  • Alf Ole Ask
    Journalist

– Jeg kjente ikke noe, så det var meget bra. Det gikk raskt, og jeg kan ikke anbefale det sterkt nok, sa den britiske statsministeren Boris Johnson da han forlot vaksinestasjonen. Han er en av 26 millioner briter som nå har fått den første dosen av denne vaksinen.

Det var Skynews som meldte om dette fredag kveld.

Johnson, som er 56 år, var bare en av flere statsledere som tok Astra Zeneca-vaksinen fredag. Mens andre land har stanset bruken av den midlertidig.

Etter å ha undersøkt mulige tilfeller av alvorlige bivirkninger hos folk som har fått Astra Zeneca-vaksinen, ga Det europeiske legemiddeltilsynet (EMA) grønt lys til videre bruk torsdag. Fredag anbefalte også Verdens helseorganisasjon (WHO) videre bruk av Astra Zenecas vaksinen.

– Astra Zenecas vaksine har enormt potensial. Fordelene oppveier ulempene med vaksinen, opplyser WHO, skriver NTB.

Norge, Sverige, Danmark og Finland har valgt å sette vaksinen på pause. Fredag kunngjorde danske helsemyndigheter at de, i likhet med Norge, vil ta en ny avgjørelse neste uke.

Meldingen om at Finland tar en pause i bruken av Astra Zeneca kom fredag ettermiddag. Det skjer etter at det er dukket opp to tilfeller av mistenkelig blodpropp hos to som har fått vaksinen, melder finske Yle.

For mens Norge har utsatt sin avgjørelse om vaksinen, setter flere statsministere seg i stolen for å få sprøytestikket, deriblant Storbritannia og Frankrikes statsministere.

Torsdag kveld meldte Storbritannias statsminister, Boris Johnson, at han vil ta sitt første stikk med Astra Zeneca på fredag. Det skjedde ved 19-tiden fredag kveld.

– Det stedet jeg skal ta mitt første stikk bruker Oxford Astra Zeneca vaksinen, så da er det den jeg vil få, sa Johnson på en pressekonferanse torsdag, ifølge Reuters.

– Oxford (Astra Zeneca-vaksinen. journ.anm.) er trygg og Pfizer-stikket er trygt. Det eneste som ikke er trygt å få, er covid. Derfor er det så viktig at vi alle får dosene våre når det er vår tur, sa statsministeren ifølge Sky News.

Vil vise tillit

Tyskland, Italia og Frankrike begynner vaksineringen allerede fredag, mens flere land tar i bruk vaksinen fra neste uke av.

Franske myndigheter anbefaler at kun de over 55 år skal få Astra Zeneca-vaksinen, i frykt for at den kan føre til alvorlig blodpropp hos de yngre.

Frankrikes statsminister Jean Castex, som selv er 55 år, ble vaksinert med Astra Zeneca-vaksinen ved 15-tiden fredag. Begivenheten ble kringkastet live på fransk TV, blant annet på nyhetskanalen BFMTV.

Statsminister Jean Castex ble vaksinert fredag ettermiddag.

Verden over

I Europa har Portugal, Nederland, Kypros, Latvia og Litauen kunngjort at de vil ta i bruk Astra Zenecas vaksine igjen. Irlands regjering ventes å ta en beslutning fredag.

Alle disse landene var blant flere som satte vaksinen på pause etter meldinger om mulige alvorlige bivirkninger. Men etter at EMA torsdag slo fast at vaksinen er trygg og effektiv, velger de å gjenoppta bruken.

Etter nyheten fra EMA har også land rundt i verden gitt sin godkjennelse for vaksinen. Canadas helsedepartement sa torsdag at de støtter avgjørelsen.

– Helsemyndighetene bekrefter at fordelene ved Astra Zeneca-vaksinen, som beskytter canadierne mot covid-19, veier opp risikoen, heter det i en uttalelse fra helsedepartementet, skriver Reuters.

Sør på kloden oppfordret Den afrikanske unionen sine land til å fortsette med vaksinasjonen. I Asia opplyste Indonesia at de fredag vil starte med Astra Zeneca igjen, ifølge Reuters.

FHI avgjør

Til tross for at EUs legemiddeltilsyn (EMA) gir vaksinen grønt lys, så vil Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket foreløpig ikke starte opp igjen vaksineringen. De skal vurdere bruken i minst en uke. Danske helsemyndigheter sa på en pressekonferanse på fredag at de også vil ta en ny vurdering neste uke.

– På nåværende tidspunkt er vaksinasjonen med Astra Zeneca satt på pause i 14 dager. Det kan likevel skje at den denne pausen blir forlenget, sa Søren Brostrøm, helsedirektør i Danmark.

Helseminister Bent Høie (H) sier at spørsmålet om AstraZeneca-vaksinen er opp til fagmyndighetene. Han håper folk har tillit til konklusjonen FHI lander på.

– Det var en viktig vurdering fra våre fagfolk, som mener det er en sammenheng her. Så er det viktig å prøve å finne ut om det er mulig å se hvilken sammenheng det er. Det kan være avgjørende for å se om denne vaksinen kan anbefales for noen grupper i befolkningen, sier Høie til NTB.

Han vil ikke gå politisk inn og overstyre hvis FHI lander på å godkjenne vaksinen igjen neste uke.

– Det mener jeg er et veldig faglig spørsmål, så hvis FHI kommer til den vurderingen, da mener jeg at det er en vurdering som jeg vil stole på, sier Høie.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Folkehelseinstituttet