USAs justisminister går av. Dette er Trump-toppene som forsvant i 2020.

En rekke medarbeidere har forlatt postene sine rundt Trump i 2020.

Justisminister William Barr og president Donald Trump fotografert under en pressekonferanse i Det hvite hus i mars 2020

Justisminister William Barr forlater Donald Trumps regjering. Kunngjøringen kom omtrent samtidig som det ble kjent at demokraten Joe Biden formelt er valgt til USAs nye president etter at over 270 valgdelegater ga sin stemme til ham og visepresident Kamala Harris.

Barr har de siste ukene ikke bare vært en lojal medarbeider. Der Trump gjentatte ganger har kommet med påstander om valgfusk, har justisministeren sagt at departementet hans ikke har funnet bevis for det.

På overflaten var avgangen likevel udramatisk. Trump opplyser at Barr forlater stillingen lille julaften for å tilbringe høytiden med familien. På sedvanlig måte var det president Trump som fortalte om avgangen i en Twitter-melding.

– Jeg hadde nettopp et hyggelig møte med justisminister Bill Barr i Det hvite hus. Vårt forhold er svært godt, han har gjort en veldig god jobb! skriver Trump.

Samtidig kommer også nyheten om at Paul Mitchell har meldt seg ut av det republikanske partiet og erklærer seg uavhengig. Han ville ikke være i et parti der lederen ikke respekterer demokratiet og erkjenner valgnederlaget.

William Barr kalles nå et krypdyr i Trump-sfæren.

Disse forsvant i 2020

Det er langt fra første gang brå avganger skjer i Trump-land. Siden 2016 har flere titalls Trump-medarbeidere gått av eller blitt sagt opp.

Bare i år har følgende Trump-medarbeidere forsvunnet fra stillingene sine:

Mark Esper fikk sparken som forsvarsminister i november. Han motsatte seg blant annet å bruke militærstyrker for å stoppe gateprotester. følge CNN skyldtes avgangen også at han ikke ville følge Trump i å trekke soldater tilbake fra Afghanistan nå.

Kellyanne Conway sluttet som en av Trumps nærmeste rådgivere i august. Hun ville bruke mer tid med familien. Men avgangen skjedde rett etter at datteren hennes fikk mye oppmerksomhet for sine ærlige meninger på Twitter om både foreldrene og politikk.

Kellyanne Conway sluttet kort tid etter datterens oppsiktsvekkende Twitter-meldinger.

Brad Parscale ble i juli erstattet som mangeårig kampanjesjef. Trump ga ingen grunn. Men ifølge BBC har Parscale fått skylden for at så få møtte opp på et valgkamparrangement i Oklahoma i sommer.

Mick Mulvaney ble byttet ut som stabssjef i mars. Det hadde gått rykter om hans avgang lenge. Trump ble rasende da Mulvaney bekreftet at presidenten hadde prøvd å presse Ukraina til å granske Joe Biden. Mulvaney trakk siden uttalelsen tilbake.

Gordon Sondland fikk sparken som USAs ambassadør til EU i februar. Han var et nøkkelvitne i riksrettssaken mot Trump og vitnet til tross for at presidenten nektet ham.

Gordon Sondlands vitnemål i riksrettssaken svertet Trump. Deretter fikk han sparken.

Alexander Vindman ble sparket timer før Sondland i februar. Oberstløytnanten vitnet også mot Trump i riksrettssaken og måtte gå av som sikkerhetsrådgiver.

Og nå går altså en minister av. Jeffrey Rosen tar over som fungerende justisminister, mens Richard Donoghue tar over som USAs visejustisminister.

Kanskje ble det den siste i rekken før sjefen selv etter alle solemerker pakker sakene sine 20. januar.

Trosset Trump

En anonym Trump-medarbeider skal ha hevdet at Barr sa opp av egen vilje og at han ikke ble presset ut. Det forteller Reuters’ korrespondent på Det hvite hus, Jeff Mason. Dette er også versjonen av historien som kommer frem i Barrs avskjedsbrev. Der skryter justisministeren uhemmet av sin tidligere sjef.

Han skriver til Trump at han som president har oppnådd «enestående prestasjoner» i møte med «ubarmhjertig, uforsonlig motstand». Brevet er i stor grad en takk til Trump og skryt til presidenten for det han har oppnådd de siste fire årene.

Men ifølge CNNs korrespondent Kaitlan Collins diskuterte Trump senest søndag åpent om han skulle gi Barr sparken eller ikke.

Han kritiserte også sin justisminister lørdag for å ha holdt tilbake informasjon om Joe Bidens sønn. Barr skal ha sittet på opplysinger om at Hunter Biden er under etterforskning for skatteforhold. Men det informerte han ikke sjefen om før presidentvalget. Presidenten kaller det «en stor skuffelse».

Og som The Guardian poengterer: Det er ikke første gang Trump har kommet med slike «skam deg»-meldinger, som et forvarsel om at noen skal sparkes eller si opp.

«Det er som med en hund. Hvis du klør ham på magen, blir han mye mer føyelig.» Det skriver Barack Obamas tidligere sjefsstrateg David Axelrod på Twitter.

«Hvis du klør ham på magen, blir han mye mer føyelig.» Slik beskrives Trump av Obama-topp David Axelrod.

Ble kalt krypdyr

Men Barr har nå provosert Trump og hans folk. Særlig vekket det harme da Barr nylig tilbakeviste at presidentvalget var rigget.

Barr er så dypt i «sumpen» at han ikke klarer å se forbi de andre «krypdyrene», hevdet programleder Jeanine Pirro, en av Trumps mest lojale støttespillere.

Trump-sfæren vender seg mot ham nå. Men Barr har tidligere vært en av presidentens mest lojale våpendragere. Her er noen av årsakene: