Verden

Varsler full stans i flytrafikken

Et flyfoto fra den islandske kystvakten viser røyken som stiger fra krateret under isbreen Eyjafjallajökull sør på Island. Asken var onsdag kveld i ferd med å nå luftrommet over Norge. Foto: REUTERS/Islands kystvakt/Handout/SCANPIX

Vulkanutbruddet på Island lammer flytrafikken i hele landet. Torsdag står trolig samtlige fly på bakken, sier Avinor.

  • Kristjan Molstad
  • Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA
  • Ntb

Les også:

Les også

800 evakuert på Island

På Oslo Lufthavn Gardermoen er vel halvparten av avgangene innstilt torsdag morgen. Informasjonssjef Jo Kobro ber passasjerene holde kontakten med flyselskapet.

— Det går enkelte fly, men dette kan forandre seg raskt så det er viktig at passasjerene følger med. Utenlandstrafikken sørover og østover går greit. Fly til Storbritannia er innstilt, sier han til NTB.

På Vestlandet og nord for Trondheim går det ingen fly torsdag.

Avinor regner med at det vil ta minst et døgn før flytrafikken kan gjenopptas.

— I prinsippet kan man være forberedt på at i morgen står flytrafikken i Norge, sier pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor til Aftenposten.no ved midnatt, natt til torsdag.

Det betyr at nærmere 1000 flyvninger kan bli rammet.

Gjennom hele onsdagskvelden satt ekspertene i Bodø og analyserte rapporter og lyttet til anbefalinger fra meteorologer i inn- og utland. Mens asken fra vulkanutbruddet på Island nærmet seg norskekysten, ble stadig nye deler av luftrommet over Norge stengt for flytrafikk.

Danmark og Storbritannia kan også rammes

Ved 21-tiden ble luftrommet fra Namsos til Tromsø stengt.

— Dette er et stort arbeid, og det er veldig mange som er berørt, sa Jens Petter Duestad allerede da, etter at et 30-talls fly var bedt om å snu, lande eller stanse.

Ved 23:30-tiden kom dagens siste melding: Avinor utvidet stengingen av luftrommet til også å inkludere Finnmark, Vestlandet og deler av Østlandet.

Samtidig ble det klart at også Danmark, Storbritannia og Benelux-landene vurderte å stenge store deler av sine egne luftrom. Et flyforbud over Nord-Sverige er allerede innført.

— Nå er beslutningen tatt. Vi fortsetter evalueringen fra tidlig torsdag for å se hvor lenge vi må stenge luftrommet, sier Ånonsen.

Han ber nå alle som planlegger å fly på torsdag om å kontakte flyselskapene eller reisebyråene sine.

Spres raskt

Meteorologisk institutt overvåker kontinuerlig forholdene i luftrommet.

— Vanligvis gjelder det faren for ising og turbulens. Nå er vi ekstra på vakt for vulkansk aske og har vært i kontakt med flygeledersentralen på Røyken, Gardermoen og med Forsvaret, sier statsmeteorolog Rita Moi ved Meteorologisk institutt til NTB.

Aske fra krateret er registret helt opp i 11 kilometers høyde, og det gjør at aske og røyk sprer seg raskt over store områder.

Hardt rammet

Widerøe måtte onsdag kveld kansellere en rekke avganger som føle av vulkanasken.

— Vi er vant til å takle dårlig vær, men vulkanaske er en ny utfordring som ikke har vært utsatt for før, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe til Reiselivsavisen.no.

Han forteller at hele 22 flyavganger måtte kanselleres onsdag, og at selskapet jobber på spreng med å finne alternativ transport for de reisende.

- Vi jobber med alle type løsninger nå. Noen settes på tog, andre tilbys buss, taxi og båt. Noen må nok også belage seg på overnatting på hotell, men vi forsøker å få passasjerene fram, tross problemene, sier han.

- Kan true flytrafikken

Den islandske statkanalen Ríkisútvarpið melder at den lokale flytrafikken nordøst og sørøst på Island raskt ble stoppet på grunn av vulkanutbruddet.

Flyforbudet gjelder under 30.000 fot (ca. 9100 meter).

– Vi vurderer prognoser fra meteorologer i London i forhold til utviklingen av disse askeskyene. Aske og fly er en dårlig kombinasjon, sier sjef for kontrollsentralen i Bodø, Raymond Ingebrigsen, til NRK.

Hundrevis evakuert

Det nye vulkanutbruddet ved isbreen Eyjafjallajökull på Island er det andre i området på under en måned. Alle veier inn til området rundt 120 kilometer øst for hovedstaden Reykjavik er stengt etter at smeltevann fra isen skaper akutt flomfare.

— Mellom 700 og 800 mennesker er blitt evakuert fra sine hjem, sa polititalsmannen Baldur Sigurdsson til nyhetsbyrået AFP.

Blant dem som ventet på å bli evakuert onsdag kveld, var generalsekretær Kristin Krohn Devold i Den Norske Turistforening (DNT). Sammen med en gruppe på ti fra DNT og Norges ambassadør på Island, Margit F. Tveiten, befant hun seg onsdag på en av hyttene til den islandske turistforeningen.

— Jeg står bare noen kilometer fra utbruddstedet og ser hvit røyk stige opp som fra en trykkoker. Innimellom er det gule svovelskyer som avløses av svart tåke og haglskurer, sa Krohn Devold til NTB tidlig onsdag kveld.

Hun understreker at de ikke er i fare.

— Vi er isolert, men hytta ligger trygt til, sier hun.

Jordskjelv

Krohn Devold sier at hun merket to mindre jordskjelv like før hun la seg tirsdag kveld, og at det trolig var starten på det nye utbruddet.

— Det har vært flere jordskjelv i området, sier Baldur Sigurdsson fra islandsk politi.

Vannstanden i flere elver i området har steget med mellom 1 og 2 meter. Økningen er sterkest og går raskest i den største av disse elvene, Markarfljót, het det på nettstedet Iceland Review onsdag.

Folk som har måttet forlate hjemmene sine, er fraktet til sentre som drives av Røde Kors. Ingen mennesker er skadd.

I forrige måned ble 600 mennesker evakuert for en kort periode på grunn av et utbrudd i vulkanen Fimmvorduhals, som ligger nær Eyjafjallajökull. Dette utbruddet, som var det første i Fimmvorduhals siden 1823, er nå over.

Island ligger i et geologisk urolig område på den såkalte midtatlantiske ryggen, en undersjøisk fjellkjede med flere vulkaner. Vulkanen i Eyjafjallajökull er Islands femte største og har hatt fem registrerte utbrudd siden landet ble befolket på 800-tallet.

Les også