Säpo tror gjerningsmannen var alene

<strong>OSLO/STOCKHOLM (Aftenposten.no):</strong> Det er ekstremt urovekkende at noe slikt skjer her, sier terrorekspert Magnus Ranstorp.

Har du tips om denne saken eller er du i Stockholm? Send en e-post til 2286@aftenposten.no; eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

Politiet i Sverige tror selvmordsbomberen som lørdag ettermiddag sprengte seg selv i luften i Stockholm, opererte på egenhånd. Det opplyser Säkerhetspolisens (Säpo) operative sjef, Anders Thornberg, til Aftenposten.no.

— Alt tyder på at det er en enslig gjerningsmann, men vi kan ikke utelukke noe, sa Anders Thornberg til Aftenposten.no etter pressekonferansen i Stockholm søndag formiddag.

En terrorekspert har tidligere ment at mannen har hatt hjelp fra andre.

— Det er ekstremt usannsynlig at han handlet helt på egen hånd, sa terrorekspert Magnus Ranstorp til NTB i morges.

Reinfeldt: Mange vil våkne fulle av spørsmål

Klokken 12.30 holdt statsminister Fredrik Reinfeldt en pressekonferanse der han advarte Sveriges innbyggere mot å trekke forhastede konklusjoner etter selvmordsangrepet.

— Mange vil våkne opp i dag fulle av spørsmål, som mangler svar. Det kan i sin tur føre til slutninger som skaper bilder som det blir vanskelig å forandre i ettertid, sa en alvorstynget statsminister.

— Vi må stå for åpenhet og gi demokratiet og rettsvesenet tid til å arbeide, sa Reinfeldt, som understreket at Sverige skal fortsette å være et fritt og åpent samfunn.

— Jeg forstår den reaksjonen og frykten mange våkner opp med i dag. Men det er viktig å ta vare på det åpne svenske samfunnet, og derfor øker vi nå politinærværet i Stockholm, sa Reinfeldt.

Øker beredskapen i Stockholm

Politiet i Stockholm øker beredskapen i Stockholm og sender flere politifolk ut i gatene etter gårsdagens selvmordsangrep midt i sentrum. Det er innledet terroretterforskning.

— Vi vil øke vår synlighet i gatene med økt nærvær i kjøpesentrene og lignende, sier politisjefen i Stockholm på en pressekonferanse klokken 10 søndag morgen.

Politiet i Stockholm sier de er svært interesserte i å ta i mot tips fra allmennheten i saken. Etterforskningen av saken er overtatt av Säkerhetspolisen, Säpo, som har innledet terroretterforskning, opplyser Anders Thornberg i Säpo.

Säpo sier søndag også at man vurderer å kalle sammen Samverkansrådet mot terrorism. Terrorberedskapsnivået i Sverige er foreløpig ikke hevet som følge av angrepet. Beredskapen ble imidlertid hevet så sent som i oktober.

Les mer om saken her:

Første selvmordsangrep på nordisk jord

Ved 17-tiden lørdag

Les også

- Mann sprengte seg selv i luften

midt i den travle handlegaten Bryggargatan i Stockholm. Det første selvmordsangrepet på nordisk jord er et faktum.

Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp, tilknyttet den svenske Försvarshögskolan, er dypt bekymret over at Sverige og Norden lørdag opplevde sin første selvmordsbomber.

— Det er ekstremt urovekkende at noe slikt skjer her, sier han til NTB.

Ranstorp er overbevist om at selvmordsbomberen ikke var alene om aksjonen i Stockholm sentrum i går ettermiddag.

— Det er ekstremt usannsynlig at han handlet helt på egen hånd. Andre har støttet ham. Han kan også ha hatt støtte fra utlandet, enten fra en organisasjon eller fra en gruppe individer, sier Ranstorp til NTB.

Han har de siste 20 årene forsket på al-Qaida og militante islamister, og han tror at gjerningsmannen har vært i det svenske Säkerhetspolisens søkelys.

— Dette er en mann som Säpo ganske sikkert har hatt i kikkerten, sier Ranstorp.

Säpos operative sjef Anders Thornberg (i midten) flankert av etterforskningsleder Tomas Lindstrand til venstre og innsatssjef i Stockholmspolitietil høyre på pressekonferanse i den svenske hovedstaden søndag formiddag. FOTO: HANS O. TORGERSEN

Oppgraderte trusselnivået i oktober

  1. oktober i år
Les også

Oppgraderer trusselnivået i Sverige

som følge av at man så en økt terrortrussel mot landet. Svensk trusselskala har fem nivåer, hvor grad 1 er «ingen trussel» og grad 5 er «meget høy trussel». Justeringen i oktober var fra nivå 2, «lav trussel» nivå 3, «forhøyet trussel».

Dette var ifølge Säpo-sjef Anders Danielsson, Sveriges høyeste trusselvurdering noensinne.

— At vi nå har hevet trusselnivået innebærer at vi har kontroll på situasjonen. Det er en terrortrussel i Sverige, men den er ikke umiddelbar, sa Säpo-sjefen den gang.

Norge beholdt uforandret trusselnivå selv om svenskene øket det i oktober.

- Takk og lov at han var en amatør

«11. desember 2010 ble dagen da terroren til slutt kom til Sverige. Vi har fått første selvmordsbomber. Og takk og lov for at han var en fomlete amatør», skriver kommentator Mats Larsson i Expressen morgenen etter angrepet i Stockholm.

Han skriver om at hvem som helst i dag kan lære seg å lage en selvmordsbombe fra instruksjoner på internett, og understreker at det hele kunne gått svært mye verre.

«Den som spenner fast sprengstoff på kroppen vil ta andre med seg i døden. Hadde han lyktes i å utløse bomben sin midt på Centralstationen i Stockholm hadde vi hatt andre overskrifter i dag», skriver Larsson.

Bil sprengte først

Det hersket lenge usikkerhet om hva som skjedde i Stockholm sentrum i går. Først eksploderte en bil som stod parkert på hjørnet av Drottninggatan og Olof Palmes gate i sentrum. Bilen begynte så å brenne kraftig.

Ytterligere ti minutter senere utløste en selvmordsbomber så en sprengladning i Bryggargatan, noen hundre meter fra den brennende bilen.

Ifølge øyenvitner døde mannen kort tid senere med store skader i mageregionen. To forbipasserende fikk lettere skader i eksplosjonen.

Kriminalteknikere på åstedet i Stockholm sentrum i natt. En selvmordsbomber sprengte seg selv i luften midt i julehandelen i den travle, svenske hovedstaden. FOTO: FREDRIK PERSSON/SCANPIX

Fikk e-post

Redaksjonen i det svenske nyhetsbyrået mottok rundt 10 minutter før bileksplosjonen en e-post. Også Säpo fikk meldingen, som advarte om angrep, skriver NTB.

— Nå skal deres barn, døtre og søstre dø, slik våre brødre og søstre og barn dør, het det e-posten, der det blant annet ble henvist til de svenske soldatene i Afghanistan.

E-posten omtalte videre til den svenske kunstneren Lars Vilks som har hisset på seg mange muslimer med sine karikaturtegninger av profeten Muhammed.

TTs redaksjonssjef Mats Johansson bekrefter at avsenderens identitet er kjent for nyhetsbyrået, men vil overfor NTB ikke oppgi noe navn.

— Jeg tror ikke vi har vært i kontakt med ham tidligere, sier Johansson.

Ung iraker

Politiet i Sverige vil foreløpig ikke bekrefte identiteten til selvmordsbomberen, men ifølge tyske Der Spiegel er det en ung iraksk mann som skal stå bak.

Spiegel Online skriver at den unge irakeren har vært aktiv på sosiale nettmedier og skrevet innlegg mot krigene i Irak og Afghanistan.

I tillegg til at en mann sprengte seg selv i luften, eksploderte også en bil midt i Stockholm sentrum. Den skal angivelig ha vært full av eksplosiver. FOTO: AP/TV4

Bildt: — Forsøk på terrorangrep

Sveriges utenriksminister Carl Bildt var raskt ute med å stemple hendelsene i Stockholm som en terroraksjon.

— Et høyst bekymringsfullt forsøk på terroristangrep. Det mislyktes, men kunne fått katastrofale følger, skrev Bildt på Twitter.

Svensk politi vil ikke bekrefte at det er noen sammenheng mellom e-posten og de to eksplosjonene i sentrum av Stockholm, skriver NTB.

— Det lar seg ennå ikke bekrefte at det var noen sammenheng mellom e-posten og hendelsene i Stockholm, sa vakthavende i det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo), Michael Gunnarsson til TT natt til søndag.

— Tidsmessig så er det jo sannsynlig at det var en sammenheng, men jeg kan ikke kommentere dette ytterligere, sier han.

Gunnarsson vil ikke kommentere TTs opplysninger om at bilen som eksploderte var registrert på samme navn som sto oppført som avsender av e-posten.

Politiet har ikke gått ut med identiteten til mannen som sprengte seg i lufta, men ifølge øyenvitner skal han ha vært i 25-årsalderen og ha ropt noe på arabisk før sprengladningen ble utløst.

E-posten TT mottok inneholder også lydfiler på svensk og arabisk, men Spiegel Online er foreløpig alene med opplysningen om at han var iraker.

- Pappa elsker dem

E-posten TT mottok viser også mannens tilknytning til den arabiske delen av verden.

Mannen hevder å ha vært i Midtøsten for å føre hellig krig, noe han ifølge seg selv aldri fortalte til kona og barna.

Han understreker videre i e-posten sin kjærlighet til familien og ber kona kysse barna fra ham.

— Si til dem at pappa elsker dem, heter det i e-posten.

- Ikke alene

Terroreksperten Magnus Ranstorp, som er tilknyttet den svenske Försvarshögskolan, er overbevist om at selvmordsbomberen ikke var alene om aksjonen.

- Det er ekstremt usannsynlig at han handlet helt på egen hånd. Andre har støttet ham. Han kan også ha hatt støtte fra utlandet, enten fra en organisasjon eller fra en gruppe individer, sier Ranstorp til NTB.

Ranstorp har de siste 20 årene forsket på al-Qaida og militante islamister, og han tror at gjerningsmannen har vært i Säpos søkelys.

- Dette er en mann som Säpo ganske sikkert har hatt i kikkerten, sier Ranstorp, som er dypt bekymret over at Sverige og Norden lørdag opplevde sin første selvmordsbomber.

— Det er ekstremt urovekkende at noe slikt skjer her, sier han.