Verden

Sanders revolusjon er i ferd med å bli demokratenes Tea Party-problem

Bernie Sanders (74) krever betalt i politiske innrømmelser for å stille seg bak Hillary Clinton. I verste fall kan partiet oppleve samme type splittelse som har herjet republikanerne.

Bernie Sanders har engasjerte tilhengere.
  • Alf Ole Ask
    Journalist

Bernie Sanders har tapt kampen om den demokratiske nominasjonen. Likevel kan han ende opp som en av USAs mektigste politikere. Nå satser han nemlig gjøre sin popularitet om til reell innflytelse.

Det kan bety at demokratene vil oppleve et sterkt press på å vri politikken mer til venstre fra Sanders og hans tilhengerne. Dermed kan Hillary Clinton, dersom hun vinner i november, måtte hanskes med en slags demokratisk variant av Tea Party-bevegelsen.

– Vår oppgave er noe mer enn å bare slå Trump – det er å forandre landet vårt, sa Sanders i talen sin tirsdag.

Sanders omtalte sin presidentkampanje som en "politisk revolusjon" og en "bevegelse", og sammenlignet sine ambisjoner med borgerrettighetsbevegelsen, kvinnekampen og kampen for homofiles rettigheter.

Hunden Frisco deltok på et Bernie Sandersmøte i California denne uken, iført Bernieparykk.

Pengerevolusjon

Én revolusjon Sanders allerede har gjennomført er innsamling av penger i en valgkamp. Barack Obama klarte å kombinere donasjoner fra smågivere med store velgjørere fra næringslivet. Sanders har klart seg uten penger fra storkapitalen i det hele tatt.

I mars samlet han inn 77 millioner dollar, der mer enn halvparten kom fra givere som ga under 200 dollar (ca. 1800 kroner.)
Det er dette nettverket Sanders og støttespillerne håper skal omdannes til en folkebevegelse. Den skal sikre at de sakene han kjemper for ikke blir glemt av en fremtidig president Hillary Clinton. Derfor vil han ennå ikke støtte henne.

Mens partieliten håper på snarlig kapitulasjon fra Sanders, er demokratenes venstrefløy opptatt av å ivareta momentumet.

– Det store spørsmålet nå er hvordan Sanders kan bruke det han har oppnådd til å fremme sin sak videre, sa tidligere presidentkandidat Howard Dean, som drev en lignende grasrotkampanje i 2004, til Time magazine.

  • Er Trump et tegn på at USA blir et mer konservativt land?Ikke hvis USAs unge voksne får bestemme.
En Bernie Sanders-fan med en Bernie dukke.

Påvirker partiprogrammet

Denne uken starter arbeidet med demokratenes politiske plattform, som skal være klar til landsmøtet i Pennsylvania i slutten av juli. I den 15 personer store komiteen som skal lage utkastet, har Sanders allerede vunnet en liten seier: Hans fløy har fått fem plasser, Clinton seks og partileder Debbie Wassermann har pekt ut fire medlemmer.

Vanligvis er ikke partiets plattform eller politikk noe som ikke tillegges så mye vekt. En president vil stort sett stake ut sin egen kurs. I neste uke samles imidlertid en rekke organisasjoner som har støttet Sanders i Chicago for å diskutere langsiktig innflytelse.

– Målet er at denne bevegelsens innflytelse skal blomstre også etter valget og være et politisk pressmiddel, sier David Hatch, en av Sanders støttespillere i Chicago til avisen The Sacramento Bee.

Likhet: liten partilojalitet

Kampen mot elitene i Washington og Wall Street, motvilje mot politiske kompromisser og liten lojalitet til partiene er fellestrekk for Tea Party-bevegelsen og den amerikanske venstresiden som nå har samlet seg under Bernie Sanders. Det siste kan bli avgjørende, sier professor David Paleologos, som leder meningsmålingsinstituttet ved Suffolk University.

– Svært mange av Sanders-velgerne er uavhengige, og har liten lojalitet til partiet. De har mer lojalitet til hjertesakene, og deres agenda er å trekke politikken i deres retning, sier han.

Et av de mest effektive redskapene til Tea Party-bevegelsen har vært å angripe politikere de mener er for moderate. Det har de gjort ved å stille radikale motkandidater, og deretter bruke det massive, nasjonale nettverket til å samle inn penger. Slik presset Tea Party-bevegelsen ut noen av republikanernes fremste politikere.

På venstresiden har fagforeningene brukt noe av den samme taktikken. Med det massive Bernie-nettverket i ryggen, kan et slikt press mot lokale kandidater øke dramatisk. Det kan bety at man for eksempel kan tvinge kandidater til å ta posisjoner mot handelsavtaler, eller for økning av minstelønnen.

Forholdet mellom Bernie Sanders og Hillary Clinton er ikke det beste etter at de har drevet valgkamp mot hverandre i mange måneder.

Undertøy, dukker og en egen app

I motsetningen til Tea Party-bevegelsen som først og fremst har vært populær blant den eldre garde, er det ingen kandidat i denne nominasjonsprosessen som har hatt bedre tak på ungdommen enn Bernie Sanders (74).

Hans enorme popularitet har blitt til en personkult: Dersom du er innbitt Bernie-fan kan du drikke kaffe av en Sanders-kopp, iføre deg Sanders-undertøy, og barna dine kan leke med skallede dukker med briller og sinte pannerynker.

Selv klesstilen til den 74-årige senatoren er blitt kul.

Hva er da mer naturlig enn at Sanders-kampanjen har opprettet en app kalt BernieSingles.com. Nylig meldte nettstedet The Hill at appen kollapset da mer enn 1000 var innom den i løpet av en time.

Blir russere og kinesere skremt av fenomenet Donald Trump, og er de like interessert i USA-valget som vi nordmenn er? Det spør vi om i denne Verden-podkasten, som du kan lytte til i spilleren under, påSoundCloud, iiTunes eller via vårRSS-strøm.

Bernie Sanders har engasjerte tilhengere.

Les mer om

  1. USA-valget 2016
  2. Bernie Sanders
  3. Hillary Clinton
  4. Barack Obama
  5. Roma