Rådgiver trekker seg fra pave-besøk

Sammenlignet Storbritannia med et utviklingsland.

En av pavens nærmeste rådgivere blir likevel ikke med på besøket til Storbritannia. Men det har ingen sammenheng med at han sammenlignet landet med et utviklingsland.

En rådgiver i Vatikanet som kalte Storbritannia et utviklingsland i et intervju, har trukket seg fra englandsbesøket, melder flere britiske medier.

Rådgiveren, 77 år gamle Walter Kasper, sa i et intervju med tyske nyhetsmagasinet Focus at å lande i Storbritannia "noen ganger føles som å lande i et utviklingsland".

Bemerkningen skal ha falt etter at han bemerket at England var et "sekulært, pluralistisk land."

— Kristne diskrimineres

På spørsmål om kristne ble diskriminert i Storbritannia, svarte Kasper:

- Ja. En aggressiv ny ateisme har spredd seg over hele Storbritannia. Hvis du for eksempel bærer et kors på British Airways, blir du diskriminert.

Kommentaren kan referere til en rettssak fra 2006, da en BA-ansatt trakk selskapet for en arbeidsrett etter at hun ble bedt om å slutte å bære et kors utenpå uniformen. Kvinnen tapte både saken og ankesaken.

Året etter endret BA uniformsreglene slik at de ansatte fikk lov til å bære religiøse symbol eller et symbol på en veldedig organisasjon til uniformen.

Valgte italiensk fly

BA-kommentaren vekker også spørsmål om hvorfor paven ikke returnerer til Vatikanet på et britisk fly, slik sedvanen er. Paven benytter stort sett et fly fra flaggbærerselskapet til landet han har besøkt når han reiser hjem fra statsbesøk.

Vatikanet opplyser at paven valgte å fly Alitalia hjem av "praktiske grunner", og at Kasper melder avbud av helsemessige årsaker.

Pavens besøk i Storbritannia er i utgangspunktet omstridt. Over 50 kjente personer har underskrevet et brev til The Guardian som sier at paven ikke burde gis æren av et offisielt besøk til landet på grunn av Vatikanets håndtering av spørsmål som homofiles rettigheter, abort og prevensjon.