Vulkan-evakuerte får flytte hjem

Og flytrafikken gjenåpnes til og fra Island.

Er du i området? Send SMS / MMS til 2286 eller send en e-post til 2286@aftenposten.no .

Nesten alle de om lag 600 som søndag måtte evakueres på grunn av vulkanutbruddet på Island, fikk søndag kveld tillatelse til å flytte tilbake til sine hjem, melder nyhetsbyrået AFP.

— Det eneste unntaket er beboerne på 14 gårder i området, sier politisjef ved den lokale politistasjonen Kjartan Thorkelsson.

Også flytrafikken, som for en periode ble stengt, er gjenåpnet - dog med noen forsinkelser, ifølge luftfartsmyndighetene i landet.

— Problemet med vulkansk aske var ikke like stort som vi fryktet. Det er nå fullt mulig å reise inn og ut av Island, sier Hjordis Gudmundsdottir ved islandske flyplassmyndigheter.

De flere hundre islendingene måtte evakueres i all hast da vulkanen Eyjafjallajökull plutselig våknet til live igjen - etter å ha «sovet» siden 1823.

Til tross for at forskere lenge har holdt vulkanen under overvåkning gjennom utplasserte instrumenter, greide ikke disse å forhåndsvarsle utbruddet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vulkanen, som våknet til live natt til søndag, spyr ut lava på dette siste bildet fra Island. FOTO: AFP PHOTO/RAGNAR AXELSSON

Frykter nytt, større utbrudd

Islendingenes store frykt er nå at nabovulkanen Katla skal våkne til live som følge av søndagens utbrudd. Tidligere kjente utbrudd i Eyjafjallajökull har alle skjedd i forbindelse med utbrudd i Katla, som ligger under isbreen Mýrdalsjökull.

Et eventuelt utbrudd i Katla vil ifølge geofysikere trolig være kraftigere, og vil potensielt kunne forårsake enda større skader enn Eyjafjallajökull har gjort så langt.

Det er særlig oversvømmelser som følge av smelting av isbreen Mýrdalsjökull beboerne og islandske myndigheter er redde for.

- Det var litt skremmende, men helt utrolig å se på, sier et øyenvitne (FOTO: AFP)