Verden

Bittert oppgjør i USAs stater etter 2020. Nå hagler forslag om nye valglover.

Over hele USA pågår nå en intens tautrekking om valglover. Noen vil gjøre stemmegivning mer vrient. Andre vil åpne opp.

En gruppe dansende valgurner opptrådte i Philadelphia dagen før valget i fjor.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Påstandene om valgfusk satt løst etter USAs valgnatt 3. november i fjor. Mange advokater fikk nye oppdrag. President Donald Trump og hans allierte tok ut over 80 søksmål. Delvis ble det hevdet regelrett fusk. I andre tilfeller påsto de at valgpraksisen var ulovlig.

Spetakkelet nådde toppen 6. januar. Da stormet en mobb USAs kongress. Nå starter en ny debatt om valgordninger.

Hver stat arrangerer sine valg og har egne lover, også til verv på riksplan. Lokalt er det valgt nye delstatsforsamlinger. Der hagler forslagene inn. Noen skjerper kravene til velgere og innskrenker muligheten til å stemme. Andre satser på utvidelser.

Argumentene

To helt motsatte syn kolliderer:

1. Det trengs en kraftig ryddesjau. Bare det kan forhindre fusk og sikre at folk stoler på systemet.

2. Fusk er sjeldent. For strenge regler stenger velgere ute. Det gjelder særlig svarte og fattige.

Laleh Daftarian fordrev tiden med en ballong mens foreldrene sto i en flere timer lang kø for å forhåndsstemme i Fairfax i Virginia halvannen måned før valget.

Brennan Center for Justice har talt forslag. Minst 253 forslag tar sikte på å innskrenke mulighetene til å stemme. Minst 704 vil utvide.

Strammet inn

I Iowas delstatsforsamling ble temaet drøftet denne uken. Der hastevedtok republikanerne flere innstramninger. Nå gjenstår bare guvernørens underskrift. Tiltakene her gir et godt inntrykk av hva de omtrent går ut på også andre steder:

 • Perioden for forhåndsstemmer kuttes til 20 dager fra 29. Nylig var det 40.
 • Poststemmer må være inne valgdagen for å bli talt. Det holder ikke at de er poststemplet i tide. Før måtte de i Iowa være fremme innen kl. 12 seks dager etter valget.
 • Stemmelokalene skal stenge kl. 20. Nå er det kl. 21.
 • Stemmesedler kan ikke sendes til velgere med mindre de har bedt om det.
 • Valglokaler i utkantene blir kun satt opp hvis mange nok velgere krever det.
 • Velgere skal strykes fra listene hvis de sitter hjemme ett valg. Da må de registrere seg på nytt.
Republikaner Bob Kaufmann (t.v.) drøfter nye valglover med kolleger i Iowas delstatsforsamling.

– Som avis i fuglebur

– Når vi snakker med folk på bensinstasjonen, i dagligvarebutikken eller jernvarehandelen får vi beskjed om at loven er ønsket og nødvendig, sa Bobby Kaufmann. Han ledet arbeidet med å få vedtaket i havn.

Gary Leffler er en av disse innbyggerne. Des Moines-mannen var selv ved Kongressen 6. januar. Han støtter tiltakene, sier han til AP.

– Halvparten av dem som stemte i riksvalget, føler seg nå som gårsdagens avis på gulvet av fugleburet. De prøver å forstå hvordan dette hendte. Man må gjenopprette redeligheten i valg, sier han.

– Deres egen feil

Demokrater var rystet. Herman Quirmbach, en senator i delstaten, påpekte at det andre partiet styrte sist valg i Iowa og vant det. Hvis det var masse fusk, betyr det to ting, mente han.

– Før det første er det deres egen feil. For det andre reiser det tvil om valget av dere selv, sa han.

Den republikanske partikontoret på riksplan har for sin del iverksatt en kampanje for å sikre valgene.

– Vi må gjøre alt som står i vår makt for å sikre at fremtidige valg er frie, rettferdige og gjennomsiktige, sier leder Ronna McDaniel i en pressemelding.

Vil utvide adgangen

En rekke steder er det derimot foreslått lover som er ment å gjøre valget enklere for velgere. I stor grad står demokrater bak disse.

Brennan-senteret oppsummerer:

 • Utvidelse av adgangen til poststemmer: 33 lover vil åpne for at folk kan stemme via post uten å ha en grunn. 25 vil tillate telling av dem før valgdagen.
 • I 25 stater vil de tillate forhåndsstemmer for første gang. Andre forslag utvider perioden. Noen vil også utvide antall lokaler for tidligstemmer.
 • Flere steder vil gjøre det lettere å registrere seg som velger. Blant annet vil 15 forslag åpne for å registrere seg samme dag som man stemmer, inkludert på valgdagen. I fem stater er det forslag om å registrere seg på nett.
 • Mange steder har tidligere straffedømte ikke stemmerett. I 19 stater foreslås det åpning for å få stemmeretten tilbake. I Mississippi gjelder det 254.000 personer. Et flertall av dem er svarte.

Les mer om

 1. Presidentvalget i USA
 2. Amerikansk politikk