NATO og Russland er ikke lenger fiender

NATO og Russland ble lørdag enige om at de ikke lenger utgjør en trussel mot hverandre. – Sikkerheten til landene er uatskillelig, sa generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

– NATO-landene og Russland ble i dag enige om at selv om vi står overfor mange sikkerhetsutfordringer, så utgjør vi ingen trussel mot hverandre, sa Rasmussen lørdag kveld, etter det første møtet mellom NATO og Russland på to år.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen ankommer NATO-Russland-møtet sammen med Russlands president Dmitrij Medvedev Lisboa lørdag. (Foto: SCANPIX)

Russland gikk under møtet med på å samarbeide om et felles rakettskjold.

– Vi har ambisiøse planer. Vi vil jobbe med flere saker, inkludert det europeiske rakettskjoldet, og Russland-NATO-møtet har demonstrert det, sa Medvedev. Han la til at perioden med spente relasjoner med NATO er over.

Rasmussen påpekte under møtet at landene har viktige felles interesser, og at de står overfor de samme truslene.

– Vi har nådd et vendepunkt i forholdet mellom de 29 nasjonene som er representert her på NATO-Russland-møtet. Nasjonene representert her forstår at vår sikkerhet er udelelig, sa NATOs generalsekretær.

– Russland og NATO står overfor de samme truslene, og sikkerheten til landene er uatskillelig. Tiden er helt klart inne for å modernisere forholdet vårt og å bygge et ekte partnerskap, sa Fogh Rasmussen.