Verden

Mao feires på hundreårsdagen. Gruppen som bærer navnet hans, får ikke være med på festen.

Myten om Mao er en del av feiringen i Kina. Maoistene er det ikke.

Portrettet av Mao Zedong henger fortsatt ved inngangen til Den forbudte by i Beijing. Myten om den gamle lederen lever i beste velgående når partiet skal feire sin 100-årsdag.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Det finnes tusen versjoner av Hamlet i tusen seeres fantasi. Men det finnes bare én Mao i publikums hjerter.

Skuespilleren Wang Ban tar oppgaven sin på det største alvor. For tiden spiller han hovedrollen i et teaterstykke om Mao Zedong, mannen som ledet Kina fra kommunistpartiet overtok makten i 1949 og helt til sin død i 1976.

Wang la på seg nærmere syv kilo for å spille rollen som Mao, og han håper at han klarer å gjøre kommunistlederen så tilgjengelig som mulig for publikum fra scenen i Beijing.

– Jobben min er å spre kjærlighet, sier han til partiorganet CGTN.

Mao Zedong var én av de 13 revolusjonære unge kineserne som var med på å grunnlegge det kinesiske kommunistpartiet i juli 1921.

Nå feirer partiet sin 100-årsdag. Da er myten om Mao en sentral del av bildet.

Selektiv historiefortelling

De siste månedene har tusenvis av kinesere deltatt i såkalt «rød turisme». De flokker til steder i Kina som har vært viktige i kommunistpartiets tidlige historie.

– Ved å bli minnet på deres lidelse, kan vi bli inspirert til å sette pris på det fredelige og lykkelige livet vi har i dag, sier Kong Xia til nyhetsbyrået AP.

Han har reist til byen Zunyi i den fattige Guizhou-provinsen. Det var der Mao ble partiets leder mens partimedlemmene flyktet fra regjeringssoldater på midten av 1930-tallet.

Når dagens partiledere skal feire 100-årsdagen, er de svært nøye med hvilken historie de ønsker å fortelle. Historier om partiets seier i borgerkrigen og maktovertagelsen i 1949, er innenfor. Historier om hungersnød og den kaotiske kulturrevolusjonen i tiårene som fulgte? Ikke greit.

Turister fra Henan-provinsen besøkte Zunyi-museet i Guizhou-provinsen i april. De var en del av en stor bølge av «røde turister» som valfarter til steder som har vært viktige i kommunistpartiets historie.

Og selv om myten om Mao vises frem med stolthet, blir ikke gruppen som bærer navnet hans, behandlet på samme måte.

Det er nemlig ikke plass til maoister i dagens Kina.

«Stabilitet trumfer alt»

En liten gruppe aktivister har lenge ment at partiet har beveget seg for langt mot kapitalismen og for langt vekk fra Maos idealer. I 2008 dannet de et eget maoistparti, noe som raskt førte til at partileder Ma Houzhi (77) ble idømt ti års fengsel.

Ma slapp ut i 2019, men nå er han arrestert på nytt, ifølge det taiwanske nyhetsbyrået CNA. En rekke andre aktivister på venstresiden skal også ha blitt anholdt de siste ukene i aksjonen, som skal ha blitt igangsatt av politiet i byen Jining i den østlige Shandong-provinsen.

Trolig har arrestasjonene en sammenheng med 100-årsjubileet, ifølge Kina-forsker Wu Zoulai.

– De kan skape ustabilitet for regimet. Derfor slår kommunistpartiet ned på både maoister og demokratiaktivister. Regimets stabilitet trumfer alt, sier Wu til nettstedet Radio Free Asia.

I dagene frem mot jubileet er sikkerhetstiltakene skjerpet over hele landet. Alle passasjerer på tog og flyplasser må gjennom en ekstra runde med sikkerhetskontroll før de kan reise, ifølge Hongkong-avisen Apple Daily, som nylig måtte stenge på grunn av byens nye sikkerhetslov.

– Ligner mer på Nord-Korea

Partiet har også vært opptatt av å vise styrke. Da dagens partileder Xi Jinping overtok i 2012, innførte partiet et mål om å ha omgjort Kina til et «delvis velstående samfunn» innen 100-årsdagen.

Partileder Xi Jinping besøkte denne uken romfartssenteret i Beijing, der han blant annet snakket med tre kinesiske astronauter på den kinesiske romstasjonen. Kinas satsing på romfart er ett av områdene som skal synliggjøre partiets styrke ved 100-årsjubileet.

Beijing-myndighetene kunngjorde tidligere i år at landet nå har utryddet ekstrem fattigdom. Det blir tolket av flere Kina-eksperter som et signal om at ledelsen mener at målet fra 2012 er oppnådd.

Hovedpoenget for partiet i forbindelse med 100-årsdagen er å vise styrke, ifølge Kina-eksperten Minxin Pei.

I en artikkel i Project Syndicate minner han om at ingen andre autoritære partier har levd like lenge som det kinesiske kommunistpartiet. Frykten for å miste makt har ført til at partiet er blitt langt mer autoritært under Xi, skriver han.

«Det er ikke blitt et gigantisk Nord-Korea ennå. Men trenden de siste åtte årene har flyttet landet i den retningen», skriver Pei.

Les også

 1. Fire nordiske aviser rydder forsiden: Protesterer mot Kinas pressesensur

 2. De ville skape et nytt Kina. Men ble jaget av politiet da partiet ble stiftet.

 3. På ett år er de fleste kritiske stemmer blitt kneblet. Men noen få holder fortsatt stand.

 4. Han ble sendt til grenseland for å arrestere minoriteter. Det han ble vitne til, sjokkerte ham.

 5. Hun kastet blekk på et bilde av Kinas leder. Nå har hun forsvunnet for andre gang.

Les mer om

 1. Kinas kommunistparti 100 år
 2. Kina
 3. Mao Zedong
 4. Kommunisme