Verden

Iran vil hente hjem «CIA-gissel» fra Washington

Iran vil hente hjem en atomforsker som angivelig har vært bortført av CIA. Mandag dukket forskeren opp på den iranske utenriksstasjonen i Washington.

Den iranske versjonen av historien om Shahram Amiri er at han ble bortført av CIA under en pilegrimsferd til Saudi-Arabia i juni i fjor, og at Saudi-Arabia var med på kidnappingen. Bildene er fra iransk TV. FOTO: AFP PHOTO/PRESS TV Foto: -

Ifølge statlige iranske medier har atomforskeren, Shahram Amiri, søkt tilflukt i den delen av Pakistans ambassade som Iran disponerer.

– Vi har kontaktet den pakistanske ambassaden, og den bekrefter at Shahram Amiri har søkt tilflukt der, sier en ikke navngitt tjenestemann til det statlige iranske nyhetsbyrået IRNA.

Fra amerikansk hold heter det at Amiri frivillig har bestemt seg for å dra hjem.

– Tatt av CIA

Den iranske versjonen av historien om Shahram Amiri er at han ble bortført av CIA under en pilegrimsferd til Saudi-Arabia i juni i fjor, og at Saudi-Arabia var med på kidnappingen. I forrige uke la Iran frem det landet mener er bevis for at Amiri ble tatt av amerikanske etterretningsagenter.

Tidligere i sommer viste iranske TV-kanaler et opptak med en mann som utgir seg for å være Amiri. I opptaket sier mannen at han har klart å rømme fra CIA-fangenskap i Virginia, og at han når som helst kan bli arrestert.

– Jeg ber Iran og organisasjoner som beskytter menneskerettene om å presse USA til å løslate meg og sende meg hjem, sier mannen i opptaket.

Amerikanske myndigheter avviste opplysningene.

Skal sendes hjem

Siden USA og Iran ikke har diplomatiske forbindelser, er Irans utenriksstasjon i USA en del av den pakistanske ambassaden. Talsmann Abdul Basit ved det pakistanske utenriksdepartementet opplyser tirsdag at Amiri har søkt tilflukt hos dem.

– Han befinner seg ikke inne i den pakistanske ambassaden, men i den iranske delen, sier Basit og forklarer at iranerne nå forbereder seg på å sende ham tilbake til Iran.

Også statlig iransk radio melder at forskeren skal sendes hjem.

– Han vil returneres til Iran umiddelbart, heter det.

USA har foreløpig ikke kommentert saken offisielt, men en anonym kilde hevder overfor nyhetsbyrået Reuters at forskeren drar hjem av fri vilje.

– Amiri har vært frivillig i USA og har frivillig bestemt seg for å returnere til Iran, sier en ikke navngitt tjenestemann.

– En seier for Iran

I statlige iranske medier bli saken omtalt som en seier.

«På grunn av iranske medier og den iranske etterretningstjenesten måtte USA gi seg og overlevere Amiri til ambassaden mandag kveld», rapporterer nyhetsbyrået Fars.

Amiri selv skal ha sagt til statlig TV at det er amerikanerne som «er taperne i bortføringssagaen».

I mars rapporterte amerikanske ABC News at Shahram Amiri hadde hoppet av og blitt i ansatt i CIA.