Omtelling bekrefter Joe Bidens seier i Georgia

Resultatet av omtellingen etter presidentvalget er klart i Georgia, og at det bekrefter Joe Bidens seier over president Donald Trump i delstaten.

Resultatet av omtellingen etter presidentvalget er klart i Georgia, og at det bekrefter Joe Bidens seier over president Donald Trump i delstaten.
  • NTB-AP

Det opplyser lederen for valgkommisjonen i Georgia, Gabriel Sterling, etter seks dager med omtelling.

Omtellingen av om lag 5 millioner stemmer er gjort for hånd og ble satt i gang automatisk i henhold til delstatslovenegjort fordi resultatet var jevnt mellom de to presidentkandidatene.

Marginen redusert

Før den manuelle tellingen ledet Biden med knappe 14.000 stemmer. Rett før omtellingen dukket det opp stemmesedler og stemmer på minnekort som tidligere ikke var registrert. Det gjorde at marginen ble redusert til 12.780.

Etter omtellingen er Bidens seiersmargin redusert til 12.284, ifølge nye tall fra omtellingen, skriver NBC News og CNN.

Resultatene torsdag gjorde at nyhetsbyrået AP også erklært Biden til vinner av Georgia og delstatens 16 valgmenn.

Biden ble erklært som vinner av valget 7. november etter å ha snudd til flertall for demokratene i delstatene Pennsylvania, Michigan og Wisconsin.

Georgia er også tradisjonelt en delstat der republikanerne står sterkt, og delstaten har ikke stemt for presidentkandidat fra Demokratene siden Bill Clinton i 1992.

Endelig resultat fredag

Delstaten har til fredag med å endelig godkjenne resultatene fra alle fylkene. Når det er gjort, kan den tapende part kreve nok en omtelling siden seiersmarginen er innenfor 0,5 prosent. Den tellingen blir i så fall gjort maskinelt.

Biden har 306 valgmenn, mot Trumps 232. Selv om omtellingen hadde gitt Trump seieren i Georgia, ville Joe Biden fortsatt ha gått seirende ut av presidentvalget.

President Donald Trump har anklaget presidentvalget for å være preget av fusk. En omtelling, mente han, ville vise at han var den rettmessige valgvinneren.

– Nær null stemmer ble avvist i Georgia ved dette valget. I tidligere år har dette vært nesten 4 prosent. Ikke mulig, tvitret Trump torsdag ettermiddag norsk tid.

Trump vant Georgia med 5 prosentpoeng i 2016 over Hillary Clinton.