Verden

Voldelige demonstrasjoner krever flere liv i Senegal

Senegal herjes av voldsomme demonstrasjoner på tredje dagen. Minst fire mennesker har mistet livet. FN-sjefen er svært bekymret.

En demonstrant holder opp et senegalesisk flagg under en demonstrasjon fredag.
  • NTB-AFP-AP

Demonstrasjonene brøt ut da Senegals opposisjonsleder Ousmane Sonko ble pågrepet onsdag. Siden har det vært daglige protester med sammenstøt mellom politi og demonstranter flere steder i landet.

Fire personer har mistet livet i sammenstøtene de siste dagene, opplyser innenriksministeren i Senegal. Uroen i hovedstaden Dakar omtales som den verste på flere år i det vanligvis stabile landet i Vest-Afrika.

– Generalsekretæren er veldig bekymret for volden som vi har sett i Dakar og andre deler av Senegal, sier Guterres' talsperson Stephane Dujarric til reportere.

Senegalesiske soldater ankommer for å bistå politiet under demonstrasjoner i hovedstaden Dakar fredag.

Voldtektsanklage

– Hans appell er veldig klar på at alle i Senegal må unngå ytterligere eskalering av situasjonen, sier Dujarric.

Innenriksminister Antoine Felix Abdoulaye Diome lover i en TV-tale sent fredag kveld å bruke «alle nødvendige midler for å gjenopprette orden».

– Regjeringen beklager tapet av fire liv i hendelser med røtter i bandittliv og opprør, sier han og anklager Sonko for å ha oppfordret til vold.

Opposisjonslederen ble først siktet for voldtekt, en beskyldning han avviser. Senere ble han pågrepet og siktet for å ha forstyrret ro og orden.

Fredag besluttet en domstol å holde Sonko i varetekt i forbindelse med siktelsen knyttet til ro og orden. Mandag skal han tilbake i retten i forbindelse med voldtektssiktelsen.

Demonstranter kaster stein mot opprørspoliti under protesten mot pågripelsen av opposisjonsleder og tidligere presidentkandidat Ousmane Sonko i Dakar fredag.

Utfordrer presidenten

Sonko er populær blant unge i Senegal og sees på som en viktig utfordrer til sittende president Macky Sall.

Sonkos støttespillere hadde oppfordret til nye demonstrasjoner i forbindelse med rettsmøtet. Politiet rykket inn med pansrede kjøretøy og brukte tåregass for å spre demonstrantene. Flere av demonstrantene kastet gjenstander på sikkerhetsstyrkene og satte fyr på bildekk og annet i nærheten av domstolen i Dakar.

Protestene har blitt stadig mer voldsomme de siste par dagene, og det har også vært plyndring og ildspåsettelse av butikker og bensinstasjoner.

Torsdag ble to private TV-stasjoner stengt i 72 timer av myndighetene. De anklages for å ha oppildnet til offentlig uro ved å vise innhold som «eksplisitt eller implisitt» forsvarer vold.

Tilgangen til meldingstjenester som WhatsApp, Facebook og YouTube var fredag begrenset, ifølge NetBlocks.

Demonstranter ble møtt med tåregass i Dakar fredag.

Maner til fredelig protest

Én person ble drept torsdag da politiet havnet i sammenstøt med demonstranter i Bignona i regionen Casamance sør i landet, ifølge regionale ledere der. En annen ble drept i Pikine-området i Dakar torsdag, ifølge radiostasjonen Tfm, og en tredje person ble drept i forstaden Keur Massar samme dag.

Guterres ber om at demonstrasjonene pågår på fredelig vis, og at sikkerhetsstyrker tillater demonstrantene å ytre seg.

Les mer om

  1. Senegal
  2. Dakar