Verden

Biden: Putin må betale for innblanding i USA-valget

Russlands president Vladimir Putin vil måtte betale for forsøk på innblanding i valget i USA i fjor, sier USAs president Joe Biden.

USAs president Joe Biden går onsdag hardt ut mot Russlands president Vladimir Putin, som er anklaget for å ha forsøkt å påvirke USAs presidentvalg i november. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB

  • NTB-AFP

Uttalelsen kom i et intervju sendt på TV-kanalen ABC News onsdag. Dagen før ble det offentliggjort en amerikansk etterretningsrapport der Putin anklages for å ha forsøkt å påvirke presidentvalget i USA i november. Målet skal ha vært å bidra til gjenvalg av Donald Trump.

Biden sier de to presidentene snakket sammen i januar etter at Biden var innsatt.

– Vi hadde en lang samtale, han og jeg. Samtalen begynte med at jeg sa «Jeg kjenner deg og du kjenner meg. Hvis jeg finner ut at dette har skjedd, bør du være forberedt», sier Biden i intervjuet.

– Et angrep på Russland

Han svarer også bekreftende på et spørsmål om han mener Putin – som gjentatte ganger er anklaget for å bruke brutale metoder mot opposisjonelle – er en morder.

Det har ikke blitt godt mottatt i Russland.

– Biden fornærmer våre borgere og landet vårt med sin uttalelse, skriver lederen for underhuset i Russlands nasjonalforsamling, Vjatsjeslav Volodin, på Telegram.

– Et angrep på Putin er et angrep på Russland, føyer han til.

Ikke sabotasje

Ifølge rapporten fra USAs øverste etterretningssjef tirsdag, ga Putin klarsignal til en russisk operasjon for å skade Joe Bidens kandidatur.

Amerikansk etterretning har også gransket påstander om at utenlandske aktører saboterte valgavviklingen og manipulerte valgresultatet, men har kommet fram til at det ikke var tilfelle.

Russiske hackere gjorde ikke noe vedvarende forsøk på å trenge inn i maskinene som ble benyttet under valgavviklingen, slik de har gjort under tidligere valg, konkluderer rapporten.

Sier Iran prøvde seg

Ifølge rapporten forsøkte Iran å trenge inn i det som omtales som kritisk infrastruktur, angivelig for å påvirke resultatet i Bidens favør. Heller ikke de lyktes med å endre data eller påvirke valgdeltakelsen, opptellingen eller resultatet, er konklusjonen.

Både Russland og Iran har tidligere avvist anklager om forsøk på å påvirke valget.

Etterretningen avdekket ikke kinesiske forsøk på å påvirke utfallet av valget – verken i Trumps eller Bidens favør.

Rapporten slår samtidig fast at flere utenlandske aktører samlet informasjon som kunne ha vært brukt til å påvirke utfallet av valget, men uten at dette skjedde.